1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăPoliticăDecizia Guvernului de a reduce prețul la carburanți cu 50 de bani...

Decizia Guvernului de a reduce prețul la carburanți cu 50 de bani e pe placul lui Iohannis

Decizia Guvernului de a compensa prețul la carburanți cu 50 de bani, la pompă, este susținută de președintele Klaus Iohannis.

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a declarat Klaus Iohannis, astăzi, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, potrivit ziarelocale24.ro.

Decizia de a reduce prețul la carburanți cu 50 de bani e pe placul lui Iohannis, dar stârnește critici din partea opoziției și chiar a unora din PSD

Pe de altă parte, opoziția critică această măsură, considerând-o aproape inutilă. ”Am depus încă de la începutul acestui an, la Camera Deputaților, alături de colegii parlamentari din Forța Dreptei, un proiect de lege prin care să reducem de la 19 la 5%TVA la carburant și să reducem acciza la benzină și motorină cu 50%! Guvernul “tiriplici” PSD-PNL avea la dispoziție planul prin care ar fi scăzut prețul la pompă cu 3 lei! Dar, “Tiriplicii” preferă 50 de bani! Pentru că au sinecuri de plătit pe cârca românilor! Atât merită românii de la socialiștii care ne conduc de gard! Nu vor să ajute românii și nici nu le pasă! Își bat joc pe față de cetățenii care ajung să alimenteze în benzinării cu aproape 10 lei/litrul de carburant. 50 de bani. Când ar fi putut opera o reducere de 30% a prețului! Un Guvern care este rupt de realitate și care ar trebui să plece din funcție!”, a transmis deputatul Forța Dreptei Vrancea, Ion Ștefan.

Nici PSD nu este pe deplin de acord cu decizia Guvernului de astăzi, aruncând responsabilitatea pe umerii premierului Nicolae Ciucă.


PSD, chiar dacă face parte din Guvern, are altă propunere pentru scăderea prețului la benzină și motorină. ”Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani. Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari. De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial ”, se menționează într-un comunicat al PSD.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

China ajustează măsurile de gestionare a pandemiei COVID

Vice-premierul Sun Chunlan a cerut eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenire şi control a pandemiei de COVID-19, îndemnând la optimizarea politicilor de...
00:01:54

Charles Michel îl îndeamnă pe Xi să-și exercite influența asupra Rusiei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi (1 decembrie) că l-a îndemnat pe președintele Chinei Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei pentru...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 281: Moscova pregătește noi atacuri, în timpul unei pauze de la rachete

Armata rusă ia o "pauză de la rachete" după atacurile grele din ultimele săptămâni, afirmă forţele armate ucrainene, adăugând că Moscova foloseşte acest răgaz...
Ultima oră
Pe aceeași temă