17.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăPoliticăDaniel Gheorghe(PNL) taie avântul PSD privind cota progresivă de impozitare: Socialismul aparține...

Daniel Gheorghe(PNL) taie avântul PSD privind cota progresivă de impozitare: Socialismul aparține trecutului

Daniel Gheorghe, deputat PNL, dezaprobă total propunerea PSD de a reintroduce în România cota progresivă de impozitare, proiect ce ar întoarce România în timp și ar genera efecte nedorite.

Dintre aceștia, deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a fost foarte tranșant cu această propunere.

„ Nu voi accepta sub nicio formă reintroducerea impozitului progresiv.
Impozitul progresiv este o măsură socialistă îndreptată direct împotriva celor ce lucrează onest, împotriva antreprenorilor și a mediului privat. Impozitul progresiv este din punct de vedere moral o amnistie indirectă pentru evazionisti și pentru cei care trăiesc fentand legea ”, a transmis acesta pe Facebook.

Totodată, tânărul deputat național-liberal își argumentează poziția față de acest proiect fiscal, evidențiind beneficiile pe care le-a adus cota unică de impozitare în comparație cu un impozit progresiv ce ține de domeniul trecutului socialist al României, din primii ani de după evenimentele din decembrie 1989.

„ Cota unică de impozitare rămâne o măsură liberală care a rupt definitiv România de socialism și de o economie mincinoasă și caracterizata de o cârpeală permanentă.
Întoarcerea României la cota de impozitare progresivă este inacceptabila; socialismul aparține trecutului la fel precum defintiv trecutului trebuie să aparțină și simpatia pentru cei care profită de munca altora și cei care încalcă legea!
Nu va există nicio cotă progresivă! ”, a concluzionat acesta.

Impozitul progresiv pe venituri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Anunţul a fost făcut luni, Marcel Ciolacu, liderul PSD, în şedinţa de partid.

Dorinţa social-democraţilor este de a introduce impozitul progresiv pe venituri şi de a renunţa la cota unică, cea care se aplică de mai bine de 14 ani în România.

PSD spune că cea mai bună soluţie, atât pentru veniturile salariaţilor, dar şi pentru bugetul de stat, ar fi introducerea cotei progresive.

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică” a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Simulări la Ministerul de Finanțe pe cote diferite de impozit, în funcţie de venit

Vor fi stabilite mai multe praguri de venit şi cote diferite de impozit pentru aceste praguri. Un exemplu ar putea fi ca până la 2.000 de lei, să fie impozit zero, de la 2.000-4.000 de lei, un impozit de 10%.

Social-democraţii încearcă să-i convingă pe partenerii de coaliţie, pe liberali şi UDMR, că ar fi bine să fie introdus impozitul pe venit progresiv de la 1 ianuarie.

Potrivit unor surse social-democrate, în prezent au loc mai multe simulări la Ministerul de Finanţe, pe mai multe variante de lucru.

„Inflaţia e aproape 42%, este influenţată de preţul de la energie, pentru că companiile nu au reuşit să închidă compensările. E posibil ca dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările energiei, inflaţia să mai scadă.

O inflaţie mai scăzută vom avea în funcţie de cum se mişcă Ministerul Energiei. Este o problemă în toată Europa.

Sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le prezentăm până la 1 iunie, Codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte.

Preţurile la energie ar fi trebuit reglementate, aşa s-ar fi văzut efecte imediate”, a declarat, luni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii: Nu mai există cotă unică în România cam de mult timp
”Nici acum nu mai avem cotă unică. Păi vreau să vă spun: pensionarii până în 2.000 de lei au impozit zero, ce depăşeşte 2.000 de lei au acel impozit 10%. Avem un impozit diferenţiat şi la societăţi comerciale: 16% pe profit, 1% pe venit.

Avem, de altfel, şi taxarea pe sănătate, avem această măsură din pachetul Sprijin pentru România în care cei 200 de lei pe care-i punem la dispoziţia mediului de afaceri să-i dea angajaţilor peste salariul minim, care nu vor fi taxaţi, avem un salariu minim diferenţiat în construcţii.

Acum, prin pachetul Sprijin pentru România, avem un salariu minim diferenţiat pentru agricultură şi industria alimentară.

Mai avem cei din IT, care nu plătesc impozite. Iată că nu mai există cotă unică în România cam de mult timp”, a afirmat Marius Budăi, potrivit Antena 3.

Daniel Gheorghe dezaprobă cota progresivă, dar nici Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, nu e de acord cu acest proiect

Gheorghe Falcă e de părere că Guvernul va menține cota unică, dar că se poate negocia pe acest subiect.

”Nu cred că vom renunța la cota unică de impozitare, dar niciodată nu se știe ceea ce se poate discuta la nivelul Ministerului de Finanțe și la ceea ce înseamnă sistemele de impozitare cumulate, atunci când vorbim de impozitul pe proprietate, impozitul pe venit, impozitul pe circulația mărfurilor, pentru că sunt cele trei mari impozite globale, mai ales că avem obligația să facem prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, adică prin planurile naționale de redresare și reziliență reforma administrației, reforma salarizării și reforma pensiilor” a spus Falcă.

Întrebat dacă menținerea cotei unice de impozitare este o dorință personală sau o poziție a PNL, vicepreședintele formațiunii liberale a răspuns:

”E o solicitare a PNL-ului pentru a menține cota unică, dar evident, astăzi suntem în coaliție și întotdeauna coalițiile își negociază punctele de vedere și găsesc o zonă de compromis.

Dar eu cred că până în acest moment, cota unică nu poate să fie schimbată”, conform alba24.ro.

Și Codul Fiscal se va modifica la 1 iunie 2022

Aceste noi reglementări fiscale nu sunt încă stabilite, dar se lucrează la ele.

Modificările vor avea ca scop, printre altele, „o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a asigurat liderul PSD.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală în România este 12 la sută.

Președintele Camerei a susținut că măsurile luate de Guvernul Ciucă sunt corecte și că inflația ar fi fost și mai mare dacă măsurile ar fi fost altele.

Modificările care se operează în legislația fiscală de la 1 iunie 2022 vor intra efectiv în aplicare după șase luni sau de la data de 1 ianuarie 2023.

În mod obligatoriu, bugetul pe 2023 se va elabora ținând cont de aceste noi reglementări, a precizat liderul PSD.

Acum câteva săptămâni, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunța și el că ar dori ca noul Cod Fiscal să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă