4.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiPoliticăDacian Cioloș a prezentat în Parlament lista de miniștri și programul de...

Dacian Cioloș a prezentat în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare | VIDEO

Dacian Cioloș vine, luni, în Parlamentul României unde va prezenta lista de miniștri și programul de guvernare pentru obținerea votului de încredere. Misiunea sa este însă aproape imposibilă deoarece are nevoie de 234 de voturi și, cel mai probabil, nu va obține decât 80 – cele ale membrilor USR.

UPDATE: Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare au fost depuse luni la Parlament. Conducerile celor două Camere urmează să stabilească data şedinţei în care va fi dat votul de învestitură.

UPDATE: După depunerea documentelor, Dacian Cioloș a făcut câteva declarații:

Cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș

„Sperăm că, în ultimul ceas, partidele parlamentare vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor mai prelungi criza politică”.

„Avem nevoie în cazul în care acest Guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile pentru că, din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai permitem să mai pierdem nicio secundă, avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poată să acţioneze imediat”.

„Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediat pentru criza sanitară, deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, mor zilnic sute de oameni şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă. În rest, avem obiectivul de a lansa imediat PNRR, atât pentru a avea acces la fonduri, cât şi pentru a pune în practică măsurile de reforme care sunt prevăzute acolo şi de care statul român are nevoie”.

Dacian Cioloș, pe holurile Parlamentului
Dacian Cioloș, pe holurile Parlamentului, înainte de prezentarea listei cu miniștri

El a mai transmis că doreşte să fie organizate audierile miniştrilor cât mai repede, iar votul să fie cât mai repede, chiar în această săptămână. Preşedintele USR a precizat că au mai fost momente când a trecut un proiect în Parlament fără să existe un acord prealabil între partide. 

“Voturile se numără în Parlament. S-au mai întâmplat momente în care chiar dacă nu a existat un acord prealabil, în Parlament să existe un vot favorabil pentru un proiect sau altul şi lucrul acesta se poate întâmpla şi acum”, a transmis Dacian Cioloş.

Guvernul monocolor are șanse foarte mici să fie votat

Dacian Cioloș vine luni în Parlament pentru a obține votul de încredere cu un Guvern minoritar și un program nou de guvernare. PNL și UDMR au refuzat să-l susțină, motiv pentru care Cioloș va prezenta un Executiv monocolor, minoritar. Nici AUR și nici PSD nu-l vor vota, potrivit declarațiilor pe care liderii celor două formațiuni politice le-au făcut până acum. Parctic, Dacian Cioloș este singur împotriva tuturor, iar șansele să fie susținut în Parlament în așa fel încât Guvernul său să treacă sunt minime. 

După ce premierul desemnat depune lista cu miniștrii propuși pentru a forma Guvernul, conducerea celor două Camere ale Parlamentului stabilește un calendar de audieri în comisiile de specialitate ale persoanelor propuse pentru ministere. Avizul comisiilor este unul consultativ. Lista miniștrilor va fi supusă votului în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Dacian Cioloș prezintă în Parlament un Guvern minoritar

Pentru învestirea Guvernului este nevoie de 234 de voturi. Șansele însă ca guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș să fie învestit de către Parlament sunt minime, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară anunțată. Reamintim că membrii fostei coaliții de guvernare – PNL, UDMR – și minoritățiile au refuzat susținerea premierului desemnat. USR are doar 80 de senatori și deputați,număr insuficient de a valida cabinetul propus de Cioloș.

De menționat este că USR nu a negociat cu celelalte partide de opoziție – PSD și AUR. De altfel social-democrații au anunțat public că nu susțin un guvern USR.

De ce la cine ar putea obține voturi

În total există un număr de 465 de parlamentari. Liderul USR are nevoie doar de 234 de voturi. 80 le va obține de la propriul partid. Restul…nu se știe. Teoretic nu are nici o șansă. Practic doar o minune l-ar putea ajuta. 

  • PSD – 157
  • PNL – 134
  • AUR – 43
  • UDMR – 29
  • Minorități – 18

Independenți – 4 

Dacian Cioloș a prezentat programul de guvernare în Parlament
Dacian Cioloș îl propune pe Dan Barna la Externe și pe Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, la Ministerul Afacerilor Interne

Dacian Cioloș prezintă în Parlament un Guvern minoritar. Lista miniștrilor

Duminică, Biroul Naţional al USR şi, ulterior, Comitetul Politic al partidului au aprobat lista membrilor Guvernului, propuşi de Dacian Cioloş, şi programul de guvernare. Din echipa lui Dacian Cioloș fac parte foști miniștri USR din Guvernul Cîțu, dar și nume noi.

* prim-ministru – Dacian Cioloş

* ministrul Afacerilor Externe – Dan Barna

* ministrul Apărării Naţionale – Nicu Fălcoi

* ministrul Afacerilor Interne – Alin Stoica

* ministrul Justiţiei – Stelian Ion

* ministrul Finanţelor – Dragoş Pîslaru

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă

* ministrul Energiei – Cristina Prună

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

* ministrul Sănătăţii – Ioana Mihăilă

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu

* ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu

* ministrul Educaţiei – Corina Atanasiu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Monica Berescu

* ministrul Culturii – Iulia Popovici

* ministrul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop

Sursa foto: INQUAM MEDIA/GEORGE CĂLIN

Cele mai citite

Covid-19. Nu mai este niciun județ în scenariul roșu

Cifrele Covid 19 arată tot mai bine. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost 1.149 de cazuri noi de COVID-19, sunt 66 de...

Ascunși printre frigidere: 26 de migranți au încercat să iasă ilegal din România

Ascunși printre frigidere: 26 de migranți au încercat să iasă ilegal din România pe la punctul de frontieră Nădlac, spre Ungaria. Oamenii erau ascunși...
00:00:36

Jean-Claude Van Damme urează La Mulți Ani României

Jean-Claude Van Damme a transmis un mesaj emoționant românilor, de Ziua Națională. Celebrul actor, care se întoarce de fiecare dată în țara noastră cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă