19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăMediuCu ATV-ul se fac plimbări ilegale în Parcul Natural Bucegi

Cu ATV-ul se fac plimbări ilegale în Parcul Natural Bucegi

În Parcul Natural Bucegi, chiar în vecinătatea Castelului Peleș, se organizează plimbări cu ATV-uri și chiar cu automobile 4 x 4 care pleacă din stațiunile de pe Valea Prahovei. Cu toate acestea, cel puțin teoretic, accesul vehiculelor cu motor este interzis în Parcul Natural.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai renumite obiective turistice din România. Turiștii obișnuiți care ajung la Sinaia intră în curtea castelului pe jos, apoi vizitează obiectivul în grupuri organizate și se întorc pe același drum pe care au venit.

Localnicii știu însă că în jurul castelului există o rețea de alei și de poteci. Unele sunt rămase așa chiar din perioada monarhiei. Altele au fost construite sau refăcute pe timpul lui Ceaușescu, căruia îi plăcea să se plimbe prin pădurea din jurul castelului, după cum ne-au relatat localnicii. Înainte de 1989, accesul pe aleile din jurul castelului era restricționat.

Acum, prin pădurea din jurul castelului și prin Parcul Natural Bucegi are voie să se plimbe oricine. Cu condiția să respecte indicatoarele care precizează următoarele: “Este interzis accesul cu mijloace motorizate în afara drumurilor publice”.

Și totuși, chiar lângă un asemenea panou de avertizare, o barieră metalică, roșie, instalată special pentru a limita accesul autovehiculelor, este dată complet la o parte. Imediat după bariera metalică, pe un drum de pământ, sunt plasate vreo trei – patru blocuri uriașe de beton. Nu le-ai putea mișca din loc nici cu tancul! De departe, ele par imposibil de depășit. Totuși, dacă te apropii, vezi că aceste blocuri impresionante sunt special decalate astfel încât să permită să se strecoare printre ele, mergând șerpuit, un ATV.

Parcul Natural Bucegi nu pare să fie păzit de nimeni

N-am fi observat acest lucru dacă, întâmplător, în aceste zile de ianuarie, n-am fi ajuns în zonă și n-am fi văzut cum două ATV – uri, venite pe strada Opler, dinspre orașul Sinaia, se strecoară lejer printre blocurile de beton. Câteva minute mai târziu am văzut cum trei ATV-uri circulau în sens invers, spre Sinaia. Este de precizat faptul că aceste vehicule purtau numere de înmatriculare auto. Primele două dintre aceste autovehicule aveau numere de București și aveau în componență litera K, iar următoarele trei, care ieșeau din Parc și mergeau spre Sinaia, purtau numere de Prahova, având în componență litera D. Facem aceste precizări pentru situația în care Poliția Rutieră ar dori să le identifice.

Întrucât numerele erau extrem de asemănătoare, se poate presupune că ATV-urile aparțineau unor firme care organizează, contra cost, plimbări pentru turiști. Printr-o zonă interzisă.

Potrivit panourilor de avertizare (panouri care, după cum se vede, nu sperie pe nimeni), această pădure, din jurul Castelului Peleș, este o „Pădure privată certificată”, aflată în proprietatea Familiei Regale a României și administrată de Direcția Silvică Prahova.

Unii primesc derogare

Problema ATV-urilor care se plimbă pe aici nu este nouă și a mai fost semnalată de mass-media. Dar se pare că, în afară de ziariști, nimeni n-a fost interesat de faptul că se încalcă legea. De exemplu, acum doi ani, la începutul anului 2021, ProTv difuza un material în care era citat chiar directorul Direcției Silvice Prahova, Mihai Luția. Directorul ar fi confirmat că unele ATV-uri au primit aviz de a circula pe drumul forestier. Avizul nu permitea însă și accesul auto prin Parcul Natural.

În prezent, în anul 2023, urmele de roți și declarațiile localnicilor sugerează că și pe drumul forestier și prin Parcul Natural circulă atât ATV-uri cât și automobile. “E drum forestier. Intrați pe acolo, că se poate, că aveți mașină înaltă. Dar dacă vă prind jandarmii, vă dau amendă”, ne spune un localnic.

Am intrat pe jos, m-am plimbat circa o jumătate de oră, am văzut ATV-uri și urme de roți de mașină. N-am văzut însă niciun jandarm și niciun pădurar. Dalele de beton, de pe aleile pietonale construite pe vremea Monarhiei și refăcute pe timpul lui Ceaușescu, sunt extrem de deteriorate. În schimb, urmele de roți și gunoaiele risipite prin pădure (resturi textile, PET-uri, hârtii) arată că zona este destul de frecventată.

Măcar la Castelul Peleș o fi vreun paznic?

De altfel, dacă nu ții cont de reguli, pe poteci poți ajunge chiar în curtea Castelului Peleș. Există afișe pe care scrie “Accesul interzis” dar n-am văzut niciun paznic. Ce-i drept, nici n-am încercat să depășim indicatorul pe care scria „Accesul interzis”.

Potrivit presei locale, aceste ATV-uri se pot închiria, de exemplu, din stațiunea Bușteni, de la baza pârtiei de schi. Desigur, responsabilitatea pentru faptul că autovehiculul intră într-o zonă interzisă aparține conducătorului auto. Pentru că, în plus, fiind vorba de vehicule înmatriculate, ele au dreptul să fie conduse doar o persoană care deține permis de conducător auto. Credem că și acest aspect, al deținerii permisului de conducere auto, ar trebui verificat.

“În cursul anului 2021, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Prahova împreună cu reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi au desfăşurat 33 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor cu impact negativ asupra patrimoniului, fără a fi constatate fapte de natură penală sau contravenţională”

Daniel Chirvase,

Purtător de cuvânt, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă