0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInternaționalCrucea Roșie despre criza din Gaza: Președintele organizației s-a întâlnit în Qatar...

Crucea Roșie despre criza din Gaza: Președintele organizației s-a întâlnit în Qatar cu liderul Hamas din Palestina

Crucea Roşie a anunţat luni seară că preşedintele organizației a mers în Qatar pentru a se întâlni cu liderul Hamas din Palestina, Ismail Haniyeh, cu scopul de “a avansa în problemele umanitare legate de conflictul armat din Israel şi Fâşia Gaza”, un teritoriu palestinian guvernat de această mişcare, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Preşedintele Mirjana Spoljaric s-a întâlnit cu Ismail Haniyeh, şeful biroului politic al Hamas, şi separat cu autorităţile din Qatar”, a făcut cunoscut Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-un comunicat.

Această vizită a avut loc în timp ce Qatarul, care mediază pentru a încerca să obţină eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi în Fâşia Gaza, a afirmat duminică că au rămas doar obstacole “foarte minore” înaintea încheierii unui acord.

Potrivit CICR, vizita preşedintelui organizaţiei se înscrie în cadrul eforturilor de a purta “discuţii directe cu toate părţile pentru a îmbunătăţi respectarea dreptului internaţional umanitar”.

Organizaţia a subliniat că Mirjana Spoljaric s-a întâlnit, de asemenea, “de mai multe ori în ultimele săptămâni, cu familii ale ostaticilor deţinuţi în Gaza, precum şi cu înalţi responsabili israelieni şi palestinieni.

În acest sens, CICR “insistă ca echipele (ei) să fie autorizate să viziteze ostaticii pentru a se asigura de bunăstarea lor şi pentru a le administra medicamente şi pentru ca ostaticii să poată comunica cu familiile lor”.

“Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să-şi desfăşoare activitatea în deplină siguranţă. CICR nu poate intra cu forţa în locurile în care sunt ţinuţi ostaticii şi nici nu ştim unde se află”, a continuat textul.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatici în Fâşia Gaza în cursul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian. Acest lucru a făcut aproximativ 1.200 de morţi în Israel, în principal civili, potrivit unui raport al autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul bombardează fără încetare Fâşia Gaza şi desfăşoară de la 27 octombrie o operaţiune terestră cu scopul de a “anihila” mişcarea islamistă, aflată la putere în teritoriul palestinian asediat. Aceste lovituri israeliene asupra Gaza au provocat peste 13.300 de morţi, dintre care peste 5.600 de copii, potrivit guvernului Hamas. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă