17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăComisia de buget din Senat a amânat avizarea eliminării pensiilor speciale

Comisia de buget din Senat a amânat avizarea eliminării pensiilor speciale

Membrii Comisiei de buget din Senat au amânat, marţi, cu două săptămâni, avizarea eliminării pensiilor speciale. „Nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desfiinţează pensiile speciale, nu se referă deloc la parlamentari şi aleşi locali”, spune senatorul USR Ion Mircescu.

„La Ministerul Muncii se lucrează la o altă variantă a proiectului? Cu acest proiect de lege jalonul 215 nu va putea fi niciodată atins, pentru că nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desfiinţează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi aleşilor locali…. Îm momentul de faţă eu cred că lucrăm în gol. Sunt două varianţe. Ori guvernul îşi asumă că renunţă la sumele din PNRR şi are o altă negociere cu Comisia Europeană ori Ministerul Muncii trebuie să lucreze la un alt proiect. Cu avcest proiect eu nu văd cum putem să atingem jalonul”, a spus în timpul dezbaterilor Ion-Narcis Mircescu (USR).

Reprezentantul Ministerului Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a precizat că nu se lucrează la un alt proiect de lege, iar proiectul de lege respectă cerinţele din jalonul PNRR.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniel Pescaru

„Această lege prin care se propun anumite măsuri care este evident şi clar că vor conduce la diminuarea pensiilor. Practic toate pensiile de serviciu care se plătesc din bugetul Ministerului Muncii au două componente, o componentă care reprezintă suma care i se cuvine beneficiarului în funcţie de cât a contribuit pe perioada vieţii active, iar diferenţa până la pensia de serviciu, suma care se acordă din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii”, explică secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Daniela Pescaru.

Potrivit acesteia, cu excepţia magistraţilor, la toate categoriile de personal, respectiv personalul auxiliar din justiţie, funcţionarii publici parlamentari, personalul navigant şi diplomaţi, se reduce procentul de la 80 la 65%.

„Adică astăzi, dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate. Aceşti 80%, prin lege, se propune a fi 65%. Dacă e să facem o estimare individuală (..) pentru că actualele pensii ar intra în sistem, recalculate, pe mîsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv, nu se face o recalculare pentru că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat şi este foarte greu să intervii şi să diminuezi, dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32%, pe această diminuare de procent”, adaugă Pescaru.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă