8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăPoliticăCiucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care, ori de câte ori au apărut disensiuni în interiorul coaliţiei, a fost invocată importanţa stabilităţii politice, potrivit agerpres.ro.

Precizările au fost făcute în cadrul conferinţei de relansare a Institutului de Studii Populare, după ce fostul premier a fost întrebat cum va aborda campaniile electorale de anul viitor. Nicolae Ciucă a precizat că PNL doreşte să separe actul de guvernare de cel politic.

“Sigur, nu este o chestiune care se poate face trăgând o linie. Noi am fost parte din Guvern. Şi suntem parte în Guvern şi vom fi, pentru că nu putem să ne permitem să provocăm o criză politică, în condiţiile în care sintagma pe care noi am folosit-o de fiecare dată, atunci când au apărut disensiuni în interiorul coaliţiei, a fost: stabilitatea politică e mai importantă decât orgoliul fiecăruia dintre noi. Şi atunci, vom căuta să gestionăm şi să ne îndeplinim obiectivele politice aşa cum am făcut de fiecare dată, prin asumarea proiectelor prin care am demonstrat – ajung să vorbesc despre ce am făcut când am condus noi Guvernul, dar e important să subliniem lucrurile acestea – am reuşit într-un an de zile să demonstrăm că avem capacitatea să facem absorbţie de fonduri europene, (…) să devenim credibili pentru investitorii străini”, a spus fostul premier.

În acest sens, el a precizat că, în perioada în care a fost premier, au fost absorbite fonduri europene de 11,3 miliarde de euro şi au fost atrase investiţii străine în valoare de aproape 11 miliarde de euro. De asemenea, au fost pornite peste 2.500 de şantiere. În ceea ce priveşte măsurile fiscale, Ciucă a spus că PNL a făcut demersuri astfel încât setul de măsuri “să nu împovăreze doar mediul de afaceri”, ci să “genereze un efort pe care să îl resimtă şi cei care cheltuie banii aduşi de întreprinzătorii privaţi”. El a mai spus că, în cadrul campaniei electorale, PNL va ataca deciziile care au încetinit dezvoltarea României.

“Nu pot să spun că nu vom ataca. Vom ataca tot ceea ce trebuie atacat, care a încetinit, a temporizat dezvoltarea în România, tot ceea ce a temporizat îndeplinirea obiectivelor guvernamentale şi ne vom promova toate obiectivele noastre care ţin de proiectul nostru de ţară, pentru a dezvolta România, pentru a aduce prosperitate, pentru a dezvolta mediul economic”, a transmis el.

Liderul PNL a mai precizat că alianţa cu PSD a fost decisă într-un context în care era nevoie de responsabilitate şi stabilitate politică.

” ‘Prin noi înşine’ am considerat că trebuie să fie readus în actualitate, pentru că nu de puţine ori a fost discutată această decizie de a construi alianţa politică prin care se asigură guvernarea de astăzi şi prin care PNL era văzut, oarecum, într-un rol complementar, fără a se lua în calcul ceea ce a reprezentat, reprezintă şi sunt convins că va reprezenta PNL pentru România. În Biroul Politic Naţional de la Sinaia tocmai aici am avut discuţiile şi dezbaterile legate de ceea ce reprezentăm noi. (…) Am realizat că avem capacitate, resursă umană, fapte concrete pe care le-am dus la îndeplinire, prin tot ceea ce a însemnat responsabilitatea actului de guvernare. Am realizat că, desigur, sunt şi aspecte şi asumări pe care nu am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Dar toate acestea ne-au determinat să înţelegem că, până la urmă, acest construct politic nu a fost făcut de bunăvoie. A fost o alianţă care s-a decis într-un context în care era nevoie de responsabilitate politică, stabilitate politică, într-un context şi intern, şi îndeosebi extern, care a generat această decizie”, a arătat fostul premier.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Judecătoria Mangalia, blocată de un martor care a întrebat dacă Justiția moartă din România se află în sală

Ilustrație: Marian Avramescu Un cetățean implicat într-un dosar aflat pe rol la Judecătoria Mangalia a blocat instanța cu o întrebare. Cetățeanul a întrebat onorata instanță...

Formația lui Horațiu Moldovan, eliminată din Cupa Spaniei! Athletic Bilbao va juca finala

Athletic Bilbao s-a calificat în finala Cupei Spaniei, după ce a învins-o cu 3-0 pe Atletico Madrid, în returul de pe „San Mames”. În...

Lista preliminară a stranierilor convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Luna aceasta, naționala României dispută primele amicale din 2024, iar selecționerul Edward Iordănescu a trimis 28 de convocări preliminare pentru fotbaliști care evoluează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă