24.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăPoliticăCiucă confirmă că vrea ruperea alianţei de guvernare cu PSD la finalul...

Ciucă confirmă că vrea ruperea alianţei de guvernare cu PSD la finalul anului electoral 2024

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că ruperea alianţei de guvernare cu PSD se va face la finalul anului electoral 2024, menţionând, însă, că PNL nu are un plan electoral comun cu PSD, potrivit agerpres.ro.

Întrebat la Digi 24, de preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, când va rupe alianţa de guvernare cu PSD, Ciucă a spus că acest lucru se va face “în momentul în care va fi încheiat anul electoral 2024”.

“Vom vedea care sunt rezultatele şi, în baza rezultatelor, vom decide ce fel de coaliţie realizăm, pentru că, aşa cum arată lucrurile acum, este clar că va fi nevoie de o nouă asumare politică pentru constituirea unei coaliţii de guvernare şi a unei majorităţi parlamentare”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă după europarlamentare există posibilitatea ca PNL să meargă împreună cu PSD la celelalte alegeri, el a spus că nu există această variantă.

“Prin noi înşine înseamnă că strategia, planul de campanie şi direcţiile de acţiune ale Partidului Naţional Liberal vizează în toate fazele electorale din anul 2024. Vom merge pe cont propriu (la toate alegerile – n.r.)”, a spus Ciucă, precizând că nu există nici varianta ca PNL şi PSD să meargă cu un candidat comun la prezidenţiale.

Potrivit lui Ciucă, “nu există acest plan sau această ipoteză la Partidul Naţional Liberal acum”.

Întrebat dacă PNL va fi la guvernare cu PSD în toate campaniile electorale, Ciucă a spus: “Desigur, nu spun că va fi uşor, dar din moment ce ne-am asumat această responsabilitate, cum ar fi să ne ducem acum în faţa cetăţenilor să spunem: urmează alegerile şi noi nu mai guvernăm ţara? Că până la urmă aici se ajunge”.

El a mai spus că, dacă va primi de la partid sarcina, va candida la preşedinţie.

“Am spus şi spun şi acum: este o decizie a partidului care se va lua la momentul oportun şi, desigur, atunci va trebui să ţinem cont de toate aceste cifre care indică sau nu şansa pentru asumarea acestei responsabilităţi. Dacă va fi să primesc de la partid această sarcină, o voi face, şi dacă voi merita, bineînţeles”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Deși PSD l-ar susține pe Ciucă la Președinția României, PNL nu vrea candidați comuni cu PSD și nici nu-l vrea pe Ciolacu premier, în 2024

Actuala alianță de la guvernare, dintre PSD, PNL și UDMR, pare să fi fost doar un compromis menit să asigure liniștea politică în România, până în anul 2024, când vor fi alegeri pentru Președinția României, dar și alegeri parlamentare, europarlamentare și locale.

Biroul Permanent Naţional al PSD s-a reunit, la data de 20 martie 2023, pentru a stabili următorii pași în strategia social – democraților în relația lor cu partenerii de la guvernare, în primul rând în raport cu PNL. Reprezentanți ai PSD sugerau, în ultimele zile, că social – democrații l-ar putea susține pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, drept candidat la funcția de președinte al României, în anul 2024. Condiția pusă în schimb de PSD este ca PSD și PNL să aibă candidați comuni la mai multe funcții, nu doar la funcția supremă în stat. PSD speră, astfel, că Nicolae Ciucă ar obține funcția de președinte al României, dar funcția de premier i-ar referi liderului PSD, Marcel Ciolacu. În plus, PSD speră că, inclusiv cu sprijinul filialelor PNL, foarte multe funcții de primari vor reveni reprezentanților PSD.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...
Ultima oră
Pe aceeași temă