10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCîțu a pierdut și trenul spre Kiev după ce a fost dat...

Cîțu a pierdut și trenul spre Kiev după ce a fost dat jos din locomotiva PNL și a Guvernului

Deși inițial se anunțase că în vizita de la Kiev, programată pentru miercuri, 27 aprilie 2022, trebuia să meargă alături de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Florin Cîțu, președintele Senatului, acest lucru nu s-a mai petrecut.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au în propunerea de calendar pentru vizita la Kiev o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, precizează liderul PSD. El precizează că pe agenda discuțiilor va figura și problema minorității românești din Ucraina, se anunța la mijlocul lunii aprilie.

„Mergem la la Kiev. Nu știu dacă exact în ziua de 27, dar, categoric, se va merge la la Kiev și este stabilit în acest moment și traseul și mare parte dintre întâlniri. Am fost invitat atât eu, cât și președintele Senatului. Cel puțin diplomatic, este corect să ai o abordare comună și o să mergem împreună”, spune la DC News Marcel Ciolacu., potrivit stiri247.ro.

Ciolacu și Cîțu au în calendar și o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, foarte probabil a se concretiza
Întrebat dacă este probabilă o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, Ciolacu a răspuns: „Este în propunerea de calendar și credem că se va concretiza și această această întâlnire, mai ales după speech-ul ținut în Parlamentul României… Chiar o să avem și deplasări în zone de conflict și în zonele cele mai afectate”.

Președintele Camerei Deputaților afirmă că unul dintre subiectele discutate va fi legat de minoritatea românească din Ucraina.

„Este trecută pe agenda de lucru și e normal. Minoritatea românească, totuși, este implicată în acest război alături de cealaltă populația Ucrainei și de toate minoritățile. E normal… Ați văzut și de la discursul din Parlament și la mine, și la Președintele Zelenski o nouă abordare în ceea ce privește minoritățile”, conchide Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat, marţi, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunţă Guvernul.

Potrivit unui comunicat transmis, premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, şi preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, conform agerpres.ro.

Cîțu nu a mai ajuns la Kiev, iar în locul lui au fost Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

De vizita la Kiev în acest format, Ciucă-Ciolacu-Aurescu, s-a aflat doar marți seara când concluziile ei și principalele obiective fuseseră deja atinse.

S-au invocat motive ținând de securitatea ei pentru lipsa de transparență și pentru organizarea în noul format.

Cîțu a fost folosit doar 6 luni ca șef al PNL, după ce în toamnă pierduse și șefia Guvernului

Debarcarea lui Florin Cîțu din fruntea PNL a fost gândită de mai multă vreme, după cum spun unii dintre liderii PNL. Acesta ar fi pierdut încî de acum câteva luni sprijinul organizațiilor locale, când ar fi fost negociate pozițiile politice.

Afirmația aparține lui Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, care a dezvăluit că el a aflat din presă că poziţia de prefect, o poziţie foarte importantă şi politică, a fost cedată la Iaşi PSD. Acesta îl acuză pe Cîțu că a negociat într-un mod unilateral, fără a consulta organizațiile locale.

„Florin Cîţu a pierdut încă de acum câteva luni cu adevărat susţinerea organizaţiilor locale, Iaşi este probabil una din primele organizaţii. Noi la mijlocul lunii decembrie, când au fost negociate poziţii politice pe care trebuie spus că aceste negocieri au fost făcute într-un mod unilateral de către preşedintele Cîţu, fără a consulta organizaţiile locale şi fără a consulta de la un anumit moment încolo prim-vicepreşedinţii partidului şi forurile de conducere ale PNL.

Noi am aflat din presă că poziţia de prefect, o poziţie foarte importantă şi politică a fost cedată la Iaşi PSD deşi PNL Iaşi este una dintre cele mai puternice organizaţii politice ale partidului din ţară, având 50 de primari, 700 de consilieri locali şi judeţeni, preşedinte de Consiliu Judeţean, primarul municipiului reşedinţă de judeţ”, a declarat Alexandru Muraru la Digi 24, după demisia lui Florin Cîțu, potrivit evz.ro.

Demisia lui Cîțu a fost inevitabilă

Liderul PNL Iași a mai spus că l-a avertizat pe Florin Cîțu că, dacă acest fel de a face politică nu se va schimba, se poate ajunge până la schimbarea preşedintelui PNL.

„I-am spus că dacă această situaţie nu se reglează noi ne vom poziţiona până acolo încât a schimba nu doar felul de a face politică al preşedintelui PNL, ci şi a ne gândi la o perspectivă de a schimba preşedintele PNL. Mi-a spus că în condiţiile în care avem de gând să organizăm un congres extraordinar va candida din nou ceea ce mi s-a părut un lucru lipsit de seriozitate.

Dar i-am spus că la un moment dat în viaţă mai puţin înseamnă mai mult şi ar trebui să se gândească că acest partid i-a oferit amicului nostru Florin şi preşedintelui Florin Cîţu aproape tot, de la funcţia de premier, vedeţi că Florin Cîţu este un om care a venit din afara politicii în 2016, care a ars etapele repede de senator, de vicepreşedinte al partidului, de ministru de finanţe, de premier şi de preşedintele al PNL. Cred că PNL i-a oferit foarte multe lucruri lui Florin Cîţu, lucru de care nu au beneficiat foarte mulţi colegi în istoria PNL”, a mai dezvăluit Alexandru Muraru.

De la pierderea șefiei Guvernului era foarte probabil că Florin Cîțu va pierde și șefia partidului

„ Joi, 18 noiembrie 2021, a avut loc o nouă ședință a Biroului Executiv Național al PNL, organismul care conduce Partidul între două ședințe ale Biroului Permanent Național. În ultimele zile au avut loc mai multe ședințe ale Biroului Executiv al PNL, fiecare cu o miză importantă pentru PNL, dar și pentru scena politică a României. Vineri, 12 noiembrie 2021, Biroul Executiv, întrunit la Palatul Parlamentului, a decis excluderea din partid a fostului președinte al PNL Ludovic Orban. Deși lucrurile s-au desfășurat ușor în ședință, consecințele deciziei rămîn grele pentru PNL. Ludovic Orban a fost președinte timp de patru ani, premier al României timp de un an. Candidat la șefia partidului, a pierdut la votul delegaților la Congres în fața lui Florin Cîțu. A cîștigat însă la votul opiniei publice la nivel național. După ce-a pierdut șefia partidului în favoarea unui politician considerat simplu popic al lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban a continuat războiul cu noua conducere PNL și cu Klaus Iohannis. Atacurile lansate împotriva lui Klaus Iohannis au contribuit și ele – sînt sigur – la prăbușirea președintelui în sondaje. În premieră postdecembristă, cu trei ani înainte de încheierea mandatului, un președinte al României are doar 14% procentaj la capitolul încredere; 81% dintre români sînt nemulțumiți de activitatea lui Klaus Iohannis. Impusă într-un fel și de Ludovic Orban, decizia excluderii din PNL a fost o decizie greșită pe termen scurt și catastrofală pe termen lung. 48% dintre repondenții la un sondaj național au susținut că Ludovic Orban nu trebuia exclus. Decizia luată de BEx a trecut în ochii electoratului ca fiind impusă de Klaus Iohannis! O nouă lovitură pentru Klaus Iohannis.

Marți, 16 noiembrie 2021, liberalii s-au reunit din nou în Biroul Executiv Național. Și la această ședință s-a luat o decizie semnificativă:
Conducerea PNL a fost de acord cu principiul rotației de premieri prin Acordul de Guvernare PNL-PSD-UDMR.
Deși trebuia să se decidă și propunerea de premier din partea PNL în cadrul rotației, s-a ieșit din ședință fără nici un rezultat. Florin Cîțu a refuzat să pună la vot propunerea ca premierul să poată fi și altcineva decît președintele PNL.

A doua zi, dimineața, 17 noiembrie 2021, ședința Consiliului Național al PSD a decis:

Principiul rotației premierilor.
Premier din partea PSD va fi Marcel Ciolacu.
Deși Sorin Grindeanu a susținut într-o declarație de presă după ședință că PSD trebuie să dea primul premier, Consiliul Național n-a decis așa ceva. Observatorului politic nu i-a putut scăpa că o decizie luată în acest sens de către Conducerea PSD ar fi însemnat practic eșecul negocierilor. Era limpede că PNL n-avea cum să accepte o asemenea lovitură. Și din punctul meu de vedere, PNL trebuie să dea primul premier. Pe de-o parte pentru că PNL a avut inițiativa negocierilor cu PSD, pe de alta pentru că electoratul PNL și așa nemulțumit de Guvernul cu PSD, ar fi considerat o pierdere a puterii în favoarea PSD. Concluzie care l-ar afecta grav și pe Klaus Iohannis.

PNL nu avansase însă propunerea de premier. Negocierile nu putea continua fără această propunere. Nu de alta, dar la întîlniri, funcția de premier se negociază împreună cu cea de ministru de Finanțe.
Miercuri seara, s-a aflat că a doua zi, joi, 18 noiembrie 2021, PNL va întruni un nou BPN în care să se decidă cine va fi propunerea de premier.

În ultimele zile, în conducerea PNL, alcătuită din PNL-iști care l-au propulsat în fruntea partidului pe Florin Cîțu, și-a creat drum teza că PNL trebuie să-l propună pe Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă nu e o descoperire peste noapte a majorității din BExN. Nicolae Ciucă e varianta propusă și impusă de Klaus Iohyannis pentru Guvernul PSD-PNL- UDMR. Acest Guvern e rezultatul unei înțelegeri între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Potrivit înțelegerii, Nicolae Ciucă trebuie să fie premier. Acceptînd propunerea lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a ținut cont și de interesul PSD. Nicolae Ciucă are imaginea unui tehnocrat. Deși membru PNL, el nu s-a afirmat precum Florin Cîțu, Rareș Bogdan ca un dușman public al PSD. Nu întîmplător, pe parcursul negocierilor pentru formarea Guvernului interimar, Marcel Ciolacu a acceptat să discute cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă răspunde și exigențelor asumate de electoratul PSD. E general, are imaginea de bun organizator, de om de autoritate și ceea ce e mai important nu pare un trăncănitor în genul politicienilor noștri tradiționali. Respectînd înțelegerea, Marcel Ciolacu i-a dat o mînă de ajutor lui Klaus Iohannis pentru a-l impune pe Nicolae Ciucă. A refuzat cu obstinație ca Florin Cîțu să fie premier. A declarat că PSD trebuie să dea primul premierul. Oamenii lui Klaus Iohannis din BExN l-au șantajat pe Florin Cîțu cu teza:
Dacă nu-l punem pe Nicolae Ciucă, PSD va pretinde să fie dea el primul premierul.

N-avem date despre amănuntele Înțelegerii de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Nu încape vorbă că Marcel Ciolacu a întrebat:
Dar cu Florin Cîțu ce facem?
Cine-l fezandează ca să renunțe în favoarea lui Nicolae Ciucă?

Mai mult ca sigur Klaus Iohannis a răspuns că de asta se ocupă el.
Și s-a ocupat. Oamenii săi din BExN s-au năpustit asupra lui Florin Cîțu. O mare parte a presei a început să-l toace pe Florin Cîțu pentru că pune la îndoială interesul național de dragul scaunului de premier. S-a spus că o discuție cu Klaus Iohannis l-a convins pe Florin Cîțu să-l accepte pe Nicolae Ciucă. Eu nu cred însă că discuția cu președintele a fost hotărîtoare în sensul că Florin Cîțu nu putea spune președintelui decît Da. Altceva l-a convins pe Florin Cîțu. Și anume amenințarea celor din Echipa cîștigătoare că-l vor debarca de la șefia PNL. Florin Cîțu va fi vrut să afle de la Klaus Iohannis dacă amenințarea e serioasă. Și aflînd că e serioasă a cedat. L-a propus pe Nicolae Ciucă. El știe însă că prin aceasta și-a semnat și sfîrșitul ca șef de partid.

Refuzul lui Florin Cîțu de a-l accepta pe Nicolae Ciucă își are temeiurile sale. Temeiuri solide:

Contrar imaginii publice, Nicolae Ciucă e un ambițios politic. E greu de crezut că o dată ajuns premier nu se va lupta să pună mîna și pe partid.
Deși rămas mai departe președinte al PNL, Florin Cîțu nu va avea nici o putere asupra Guvernului. Nicolae Ciucă ascultă de Klaus Iohannis. Și, sînt sigur, de Marcel Ciolacu. De fapt, noul Guvern se va afla sub puterea cuplului Klaus Iohannis – Marcel Ciolacu. E de așteptat ca liderii PNL să-l părăsească pe Florin Cîțu. La un moment dar Florin Cîțu va fi de prisos.
Florin Cîțu n-a reușit pînă acum să controleze partidul. Era străin de partid cînd a fost impus președinte. Ocupat cu postura funcției de premier, n-a avut timp să se ocupe de partid. El s-a bazat pe puterea dată ca președinte de partid de funcția de premier. N-o va mai avea pe aceasta.
Joi, 18 noiembrie 2021, Florin Cîțu a acceptat umilința de a-l propune și a-l susține pe Nicolae Ciucă.
Nu era mai bine dacă-și depunea mandatul de președinte?
Ar fi ieșit din scenă ca un erou.
Nu peste mult timp va ieși din scenă ca un învins.”, anunța Ion Cristoiu pe cristoiublog.ro, încă din noiembrie 2021.

Lăsarea lui Florin Cîțu acasă, la București, după ce fusese anunțat în vizita de la Kiev arată că zilele la șefia Senatului nu mai sunt multe nici acolo.

Cine și-a închipuit că Florin Cîțu poate ocupa fotoliul de lider al Guvernului și al PNL pentru multă vreme, doar pentru că s-a ordonat în 2021 din Dealul Cotrocenilor să se scape de Ludovic Orban de peste tot, s-a înșelat amarnic.

Nu poți face peste noapte dintr-un bursier sârguincios al României în SUA un adevărat conducător politic doar pentru că predecesorul lui, la guvern și la partid(n.r Ludovic Orban), devenise incomod pentru liniștea politică din ultima ”peroadă” a președinției lui Klaus Iohannis!

Nașu` l-a urcat în tren, tot Nașu`l-a dat jos când trenul trebuia să meargă cu altă viteză, cu alți parteneri de drum și spre alte gări decît cele stabilite inițial!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă