Un fost inginer de la un institut de cercetare din China a fost condamnat la moarte pentru vânzarea de informații clasificate unor agenții de spionaj străine, au anunțat autoritățile chineze.
Condamnat la moarte pentru vânzarea de informații clasificate
După ce a demisionat din institut, bărbatul, cunoscut sub numele de Liu, a conceput un plan detaliat pentru a vinde informațiile confidențiale către agenții străine, potrivit unui articol publicat de Ministerul Securității de Stat din China, scrie BBC.
Ministerul nu a menționat numele institutului la care a lucrat Liu sau agențiile străine care ar fi cumpărat materialele sale. Acest anunț vine într-un context de creștere a avertismentelor din partea Chinei referitoare la recrutarea cetățenilor săi de către entități externe pentru a deveni spioni. Autoritățile au subliniat că cei care vor să obțină beneficii rapide vor suporta consecințele acțiunilor lor.
Conform Ministerului, Liu, considerând că a fost tratat nedrept de institut, a păstrat o cantitate semnificativă de materiale clasificate înainte de a pleca și intenționa să le folosească pentru răzbunare și șantaj.
Ulterior, a ajuns să lucreze la o firmă de investiții, dar, după ce investițiile sale au eșuat și l-au lăsat în datorii, a contactat o agenție de spionaj străină, care a achiziționat materialele de la el la un „preț foarte mic”.
Agenția respectivă a încetat să mai comunice cu Liu, iar acesta a încercat să vândă informațiile în alte țări. În decurs de șase luni, Liu a călătorit în numeroase țări și a divulgat secrete importante ale Chinei. După arestarea sa, Liu a recunoscut faptele și a fost privat de drepturile politice pe viață.
China a devenit din ce în ce mai preocupată de spionaj și a avertizat că agențiile de spionaj străine încearcă să recruteze cetățeni chinezi pentru a obține secrete de stat. Anul trecut, un alt fost angajat al unei agenții de stat din China a fost condamnat la moarte după ce un stick USB de muncă i-a fost confiscat de spioni străini.
Aceste evenimente au stârnit îngrijorări legate de influența și operațiunile de infiltrare ale Chinei în diverse guverne, care, în ultimii ani, au intensificat arestările de cetățeni chinezi sub acuzația de spionaj.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!