32.7 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiCCR: Există un conflict juridic Guvern - preşedinte

CCR: Există un conflict juridic Guvern – preşedinte

Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, preşedintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a miniştrilor interimari.

Sursele citate au explicat că problema revocării miniştrilor şi a numirii celor interimari e o chestiune de competenţa prim-ministrului. Astfel, în ceea ce priveşte revocarea, preşedintele trebuia să accepte propunerea premierului. În privinţa refuzului şi nemotivării numirii unor miniştri interimari, judecătorii constituţionali au plecat de la premisa că aceştia nu erau titulari ca să se analizeze calitatea lor de membru al unei coaliţii şi pentru a rezolva problema continuităţii funcţionării Guvernului preşedintele era obligat să-i numească, au precizat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, în privinţa numirii miniştrilor plini, CCR a decis că nu există conflict, pentru că, în funcţie de evoluţia politică, preşedintele nu putea fi obligat să-i numească.

Judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, în privinţa existenţei conflictului juridic privind numirea miniştrilor interimari. În ceea ce priveşte inexistenţa conflictului în cazul miniştrilor plini, decizia a fost luată în unanimitate.

Cele mai citite

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită, laudă universitatea din Liov

 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut o scurtă vizită la Universitatea Națională din Liov înainte de întâlnirea sa programată cu președintele ucrainean...

Adrian Câciu spune că OUG pentru creșterea salariilor bugetarilor va intra în vigoare în cîteva zile

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că ordonanța(OUG) privind majorarea salariilor bugetarilor va fi aprobată săptămâna viitoare. „A fost o decizie luată în coaliție. Nu e...

Bacalaureat de toamnă: proba la alegere a profilului

Candidaţii la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat vor susţine astăzi proba la alegere a profilului şi specializării - probă scrisă, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă