13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSocialJustițieCătălin Cherecheş va beneficia de o pedeapsă mai mică, au decis judecătorii

Cătălin Cherecheş va beneficia de o pedeapsă mai mică, au decis judecătorii

Judecătorii Tribunalului București au dat o decizie vineri, acceptând o solicitare făcută de Cătălin Cherecheș și au hotărât să reducă cu un an din pedeapsa de cinci ani de închisoare pe care a primit-o fostul primar al municipiului Baia Mare pentru fapte de corupție. Această reducere a fost aplicată pentru perioada în care Cherecheș a fost reținut în timpul anchetei din anul 2016, precum și pentru timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din țară.

Pedeapsă mai mică pentru Cătălin Cherecheș

Decizia instanței a venit în urma unei contestații la executare depuse de Cherecheș, iar judecătorii au decis să scadă durata reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu, care au avut loc în perioada aprilie – decembrie 2016. De asemenea, a fost redusă și perioada de detenție în penitenciarul german, între noiembrie 2023 și martie 2024.

“În temeiul art.598 alin.1 lit.d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului – condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art.599 alin.4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis Tribunalul.

Cătălin Cherecheș a fugit din țară

Pe 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheș a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Într-un moment tensionat, chiar înainte de pronunțarea sentinței, Cherecheș a reușit să fugă din țară, trecând ilegal frontiera prin vama Petea cu un taxi și folosind actul de identitate al unei rude apropiate.

Autoritățile române au declanșat o amplă acțiune de căutare și urmărire a fostului primar, iar acesta a fost localizat și reținut de polițiștii germani în orașul Augsburg. După procedurile legale, a fost extrădat în România în luna martie și ulterior încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă