16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAvertisment de la premierul Bulgariei, în ziua vizitei lui Zelenski. Dacă Ucraina...

Avertisment de la premierul Bulgariei, în ziua vizitei lui Zelenski. Dacă Ucraina pierde războiul, granița Rusiei se apropie de România și de Bulgaria

Chiar în ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, era așteptat în vizită la Sofia, premierul Bulgariei, Nikolay Denkov, a lansat un mesaj îngrijorător, în care evocă riscul ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

Șeful guvernului Bulgariei, Nikolay Denkov, a făcut o declarație îngrijorătoare, cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina, în dimineața zilei de 6 iulie 2023, chiar înainte ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ajungă la Sofia. Declarația lui Denkov a fost prezentată de presa din Bulgaria. Premierul Bulgariei a intenționat să confirme vizita la Sofia a președintelui Ucrainei, vizită despre care, până în ziua de 6 iulie, circulau doar zvonuri.

În acest context, premierul Bulgariei a precizat că “Rusia a amenințat în repetate rânduri că, după Ucraina, Republica Moldova, Țările Baltice, pot urma, de ce nu, și alte țări, care sunt și mai mari și membre ale NATO. Acestea sunt amenințări îngrijorătoare. În plus, amintesc că Bulgaria a fost declarată stat inamic de către Rusia fără să fi făcut nimic în acest sens. Este bine să ne amintim că armata rusă a intrat în Bulgaria în timpul celui de-al doilea Război Mondial fără un război declarat din partea Bulgariei împotriva URSS. Dacă Ucraina va câștiga războiul, granițele de la care ne putem aștepta la o agresiune vor fi departe de granițele Bulgariei. Dacă va pierde războiul, lucrurile vor arăta diferit”.

Granițele la care se referă Denkov sunt granițele ipotetice ale Rusiei, dacă Ucraina ar pierde războiul cu Rusia. Premierul Bulgariei nu a rostit, explicit, numele României. Dar este evident că o apropiere a graniței Rusiei de Bulgaria ar însemna, înainte de asta, o apropiere a graniței Rusiei de România. Premierul Denkov a explicat că există două motive pentru care Bulgaria acordă acum sprijin Ucrainei. Primul motiv este că Ucraina este o țară atacată, iar al doilea motiv este interesul Bulgariei de a ține granița Rusiei cât mai departe de ea.

Pe parcursul vizitei sale la Sofia din data de 6 iulie 2023, președintele Zelenski a mulțumit Bulgariei pentru sprijinul pe care-l oferă Ucrainei. Indirect, s-a confirmat că Bulgaria va oferi Ucrainei și sprijin militar. Zelenski a insistat asupra faptului că armamentul pe care militarii Ucrainei îl primesc din alte țări are doar rol defensiv și nu va lovi teritoriul Rusiei. Zelenski nu a făcut nicio referire la ideea lansată de premierul Bulgariei, conform căruia țara lui, Ucraina, ar putea fi învinsă în războiul cu Rusia. În privința unor eventuale modificări de frontiere, oficialii de la Kiev au declarat în mod repetat, în ultimele luni, că nu vor accepta cedarea niciunei regiuni a Ucrainei către Rusia.

Rusia ar dori să aibă un coridor terestru până în Transnistria

Se știe că, după februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, s-au vehiculat scenarii despre intenția Rusiei de a forma un coridor terestru prin teritoriul Ucrainei, coridor care să lege litoralul Mării Negre de Transnistria. Un asemenea coridor ar asigura joncțiunea dintre militarii ruși din Transnistria, care acum sunt “prinși” între Ucraina și Republica Modova, și forțele Rusiei din Marea Neagră, forțe care sunt foarte puternice. Un posibil traseu al acestui coridor ar fi prin sudul Ucrainei, prin zona Bugeacului, zonă aflată la granița Ucrainei cu România. Dacă Rusia ar ocupa Bugeacul, granița (ilegală) a Rusiei ar ajunge la brațul Chilia, adică la România. În contextul războiului din Ucraina, importanța strategică a Mării Negre și a Deltei Dunării, inclusiv a brațului Chilia, a crescut enorm.

Șeful guvernului de la Sofia a declarat, înainte a se întâlni cu președintele Ucrainei, că Bulgaria are două motive să acorde sprijin Ucrainei. Primul motiv este că Ucraina este ținta unui război ilegal declanșat de Rusia. Al doilea motiv este că Bulgaria ar fi în pericol, dacă granița Rusiei s-ar apropia de Bulgaria.

“Dacă Ucraina va câștiga războiul, granițele de la care ne putem aștepta la o agresiune vor fi departe de granițele Bulgariei. Dacă va pierde războiul, lucrurile vor arăta diferit”

Nikolay Denkov,

Premierul Bulgariei

Implicațiile extinse ale războiului Rusiei în Ucraina și posibilele lui consecințe asupra României au fost analizate permanent de oficiali români împreună cu cei ai NATO, începând cu ședința CSAT din februarie 2022, convocată chiar în ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Președintele Iohannis consideră că România are o protecție eficientă din partea NATO.

“România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Klaus Iohannis consideră că “niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă