19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSănătateAspirina poate ajuta la reducerea riscului unui al doilea atac de cord

Aspirina poate ajuta la reducerea riscului unui al doilea atac de cord

Pentru adulții care au supraviețuit unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral, administrarea regulată de aspirină poate reduce riscul unui alt eveniment cardiovascular. Însă un nou studiu sugerează că mai puțin de jumătate dintre acești pacienți cu boli cardiovasculare din întreaga lume folosesc aspirina pentru a preveni un nou eveniment nefericit, notează CNN.

Dintre persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare care au fost intervievate în cadrul noului studiu, doar aproximativ 40% au declarat că iau aspirină pentru a preveni un alt atac de cord, accident vascular cerebral sau eveniment cardiovascular.

Proporția pacienților care folosesc aspirina pentru a reduce riscul unui eveniment secundar a variat însă în funcție de țară, variind de la 16,6% în țările cu venituri mici, precum Afganistan, Benin și Etiopia, la 65% în țările cu venituri ridicate, precum Cehia, Marea Britanie și SUA, potrivit studiului, publicat marți în revista medicală JAMA.

“Am sperat că ratele de utilizare a aspirinei pentru prevenirea secundară ar fi mult mai mari. În special cred că, la nivel global, s-a pus accentul pe îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, iar unul dintre eforturi este de a îmbunătăți utilizarea unora dintre aceste medicamente bazate pe dovezi”, a declarat Dr. Sang Gune Yoo, unul dintre autorii studiului și cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare în cadrul diviziei cardiovasculare de la Washington University School of Medicine din St. Louis.

Prevenția secundară se referă la utilizarea aspirinei pentru a reduce riscul unui al doilea atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Este diferită de prevenirea primară – utilizarea aspirinei pentru a reduce riscul unui prim atac de cord sau accident vascular cerebral.

Spre deosebire de prevenția primară, unde raportul risc-beneficiu al aspirinei nu este la fel de clar, cercetările disponibile privind prevenția secundară arată că beneficiile administrării aspirinei depășesc cu mult riscurile pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Organizația Mondială a Sănătății are ca obiectiv ca cel puțin 50% dintre persoanele eligibile să primească un anumit tip medicamente și consiliere pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, făcând aproximativ 18 milioane de victime în fiecare an, potrivit OMS. Se estimează că mai mult de 4 din 5 decese cauzate de boli cardiovasculare se datorează atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă