16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiArmata Republicii Moldova face exerciții de apărare antiaeriană cu Franţa, Marea Britanie,...

Armata Republicii Moldova face exerciții de apărare antiaeriană cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA

Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciții de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.

“Instruirea face parte din eforturile coordonate ale instituţiilor din domeniul securităţii şi apărării naţionale necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate şi protecţie pe întreg teritoriul ţării noastre”, precizează Ministerul Apărării de la Chişinău.

Exerciţiile, denumite “Bastion Aerian – 2023”, se vor desfăşura pentru prima dată în Republica Moldova şi vor implica peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani ce vor “asigura protecţia antiaeriană a obiectivelor desemnate în contextul summitului”.

Armata Republicii Moldova face exerciții de apărare antiaeriană, iar la summitul evenimentului vor participa 47 de șefi de stat și guvern

Un număr de 47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, au fost invitaţi la summitul care va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de Chişinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) a anunţat din februarie că va închide parţial spaţiul aerian în perioada 1 – 2 iunie din cauza summitului.

Ministerul Apărării i-a informat pe cetăţenii moldoveni că, de joi până sâmbătă, unităţi de transport militar vor intra în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni şi se vor deplasa la bazele de antrenament de la Chişinău şi Bulboaca.

Intenţia Republicii Moldova este de a avertiza cetăţenii cu privire la aceste mişcări, pe fondul războiului din Ucraina vecină şi al tensiunilor cu Rusia în legătură cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria şi cu politica pro-europeană a actualului guvern al fostei republici sovietice. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă