36.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalAngajaţii de la Samsung, în grevă generală

Angajaţii de la Samsung, în grevă generală

Angajaţii companiei Samsung au început o grevă generală de trei zile.

Presa internațională relatează despre greva angajaților de la Samsung, din Coreea de Sud, aceasta se va desfășura timp de trei zile. Compania Samsung Electronics este unul dintre liderii de piață în producerea de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA). Liderul unui sindicat, de câteva mii de salariaţi, anunță că protestul ar putea afecta producţia de cipuri de memorie.

Protestul muncitorul are loc în faţa uzinei de semiconductori de la Hwaseong, Gyeonggi, la o oră sud de capitala Seul. Potrivit sindicatului, aproximativ 5.200 de persoane care lucrează în această uzină, de la producţie şi până la dezvoltare, s-au alăturat mişcării de protest.

Protestul de astăzi nu este decât începutul.

Son Woo-mok, liderul National Samsung Electronics Union.

Greva a fost anunțată de săptămâna trecută, de reprezentanții grupului National Samsung Electronics Union, de aproximativ 30.000 de membri. Acesta reprezintă mai mult de o cincime din efectivele totale ale companiei. Organizarea grevei este un răspuns al muncitorilor în fața negocierilor eșuate între angajați și conducerea companiei.

Aceste negocieri se referă la salariul muncitorilor și sunt purtate de la începutul anului, fără vreun succes în a găsi un acord. În luna martie, salariaţii au respins o ofertă de creștere a salariilor cu 5,1% în luna martie. Sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor precum şi mai multă transparenţă cu privire la primele de performanţă. Angajații au mai făcut o grevă de o zi în luna iunie.

Conducerea Samsung nu a permis angajaților să-și înființieze sindicate, recurgând uneori la metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul conglomeratului Samsung, Lee Byung-chul, decedat în 1987, ar fi jurat că nu va permite înfiinţarea de sindicate în compania sa. Primul sindicat de la Samsung Electronics a fost înfiinţat abia la finele anilor 2010.

Compania produce semiconductori, utilizaţi în toate domeniile, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la automobile şi arme. Iar acum compnaia a dezvoltat și producția de cipuri, fiind principalul produs de export al Coreei de Sud. Comercializarea acestora a adus acestei ţări 11,7 miliarde de dolari numai în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, suma respectivă reprezintă o cincime din exporturile totale ale Coreei de Sud.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă