15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAnaliza privind piața muncii din România – estimarea impactului economic al deficitului...

Analiza privind piața muncii din România – estimarea impactului economic al deficitului de forță de muncă

AmCham Romania a prezentat rezultatele analizei privind piața muncii din România și impactul economic al deficitului de forță de muncă.  Analiza realizată pentru AmCham de PwC Romania oferă o privire de ansamblu asupra structurii și evoluției pieței muncii din ultimii ani, precum și o estimare a necesarului de forță de muncă suplimentară de care România are nevoie pentru a recupera decalajele față de UE și a susține obiectivele de creștere economică. Obiectivul acestui demers AmCham este de a identifica cele mai adecvate măsuri de reducere a deficitului de capital uman, pe termen scurt, mediu și lung, și de a le recomanda decidenților responsabili dar și sectorului privat pentru care asigurarea necesarului de forță de muncă este una dintre cele mai mari provocări actuale.

În prezentarea contextului și obiectivelor acestei analize, vice-președintele AmCham Romania, Elisabeta Moraru a punctat: “România datorează cele mai importante investiții atrase în economie capitalului uman, care prin calitate și disponibilitate, a fost mult timp între cele mai apreciate avantaje competitive oferite de țara noastră. În ultimii ani, o suprapunere de factori interni, dar și efecte ale trendurilor globale, au erodat acest avantaj, iar altele noi nu au fost create.  Dacă transformarea digitală, tranziția verde sau contextul geopolitic nu le putem reversa sau controla, investițiile și reformele în sisteme critice  – educație, sănătate, infrastructură, administrație, sunt cele care pot reduce exodul de profesioniști, abandonul școlar, disparitățile dintre regiuni, populația inactivă și alte astfel de efecte care pun presiune pe piața muncii până la cote de avarie. Analiza AmCham nu arată doar problemele, ci pune accentul pe soluțiile pe care le putem implementa astfel încât oportunitățile să nu treacă pe lângă noi. Fără oameni bine pregătiți în toate domeniile, ambiția României de a sta la masă cu țările dezvoltate, ca parte a OCDE, de a intensifica relațiile investiționale și comerciale cu Statele Unite, de a atrage investiții cu valoare adăugată mare, de a fi un lider regional  va rămâne doar wishful thinking.”

Prezentând cauzele sistemice ale acestui deficit și estimarea necesarului de forță de muncă suplimentară, Alex Milcev, Președinte al grupului de lucru AmCham dedicat pieței muncii a declarat: “Mesajul nostru este că măsurile de reducere a deficitului de capital uman vor avea efecte benefice pe multe planuri, nu este vorba doar de a avea mai mulți candidați eligibili pentru un post vacant. Activarea mai multor lucrători în economie crește capaciatea de a produce bunuri și servicii în Romania, pentru consumul intern dar și pentru alte piețe, pentru cele mai multe sectoare va însemna că nu trebuie să mai amâne proiecte și invesții din lipsă de personal, va susține eforturile de asigurare a echilibrului bugetar, prin creșterea ponderii taxelor aferente muncii în bugetul de stat. O forță de muncă bine calificată va crește nivelul de productivitate, va reduce costurile operaționale, va evita acumularea unor blocaje interne sau în relație cu furnizorii, transferate pe întreg lanțul valoric sau întârzieri în livrarea de bunuri și servicii de calitate. Dincolo de presiunea resimțită în prezent, cel mai puternic semnal al analizei noastre se referă la viitor. Dacă unele dintre intervențiile pe termen scurt vor atenua cel puțin parțial tensiunea din piața muncii,  fără măsuri sistemice, fără mari investiții care să reducă decalajul României față de media europeană în tot ceea de determină calitatea vieții și a serviciilor publice, fără o integrare serioasă și de impact a conceptului de life long learning, va fi imposibil de asigurat un capital uman de calitate și competențele necesare unei economii și societăți care sunt într-un proces de transformare accelerată.”

La capitolul recomandări, măsurile pe termen scurt cuprinse în analiză se încadrează în ariile de intervenție identificate la nivelul UE. “Considerăm relevante pentru România măsuri care au în vedere atragerea forței de muncă, creșterea gradului de utlizare a celei existente, sau activarea resurselor neutilizate prin eliminarea barierelor de pe piața muncii pentru diferite grupuri care sunt în prezent șomeri pe termen lung sau inactivi. Pentru prima categorie, dat fiind și cererea în creștere pentru muncitori extracomunitari, recomandările vizează îmbunătățirea acestui flux prin optimizarea procesului de eliberare a permiselor de muncă, creșterea treptată a contingentului pentru lucrătorii non-UE, dezvoltarea unor proceduri alternative, simplificate și prioritare pentru forța de muncă înalt calificată sau adaptarea de bune practici din alte piețe” a punctat Anca Grigorescu, Co-Președinte al grupului de lucru AmCham dedicat pieței muncii. 

Analiza a fost realizată pentru AmCham România de PricewaterhouseCoopers (PwC) România, pe baza datelor publice furnizate de Institutul Național de Statistică,  Eurostat, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Inspectoratul General pentru Imigrări. Analiza este structurată pe patru componente, respectiv: (i) descrierea contextului actual al pieței forței de muncă, (ii) estimarea deficitului de forță de muncă, (iii) estimarea impactului economic al deficitului forței de muncă și (iv) recomandări de politici pe baza modelelor de bune practici din alte state. Precizările metodologice sunt incluse în cadrul analizei.  

Analiza poate fi accesată pe pagina AmCham Romania, aici:

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă