26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalAlertă de securitate: 10 miliarde de parole au ajuns publice pe internet

Alertă de securitate: 10 miliarde de parole au ajuns publice pe internet

Este cea mai mare scurgere de parole din toate timpurile. 10 miliarde de conturi au fost compromise

Cercetătorii în securitate de la Cybernews au anunțat descoperirea celei mai mari colecții de parole publicate vreodată. Fișierul, denumit „rockyou2024.txt”, conține 9.948.575.739 de parole unice, în text clar și a fost încărcat de un utilizator pe nume ObamaCare, scrie puterea.ro.

Parole vechi și noi, din toate categoriile au devenit publice. Este cea mai mare scurgere de parole din istorie.

Echipa de cercetători de la Cybernews a comparat parolele cu propriul Leaked Password Checker și a constatat că în colecție se găsesc atât parole vechi, cât și noi. Acest amestec crește probabilitatea ca multe să fi fost reutilizate de posesori și, ca urmare, vulnerabile la atacuri cibernetice.

Colecția este o dezvoltare ulterioară a RockYou2021, care era cea mai mare până acum, cu 8,4 miliarde de parole. Potrivit cercetătorilor de la Cybernews, setul de date a fost extins cu 1,5 miliarde de intrări, prin colectarea parolelor din diverse scurgeri între 2021 și 2024.

Cybernews recomandă schimbarea imediată a tuturor parolelor și alegerea unor parole puternice și unice. În plus, autentificarea prin mai mulți pași ar trebui activată ori de câte ori este posibil. De asemenea, ar trebui utilizat un software de gestionare a parolelor, care ajută la generarea și stocarea, în siguranță, a unor parole complexe.

Echipa Cybernews intenționează, de asemenea, să integreze datele de la RockYou2024 în Leaked Password Checker. Această măsură va permite oricui să verifice, dacă datele sale de conectare au fost afectate sau nu.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă