37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăInternaționalAlegeri în Franța: Un vot care va zgudui UE și NATO

Alegeri în Franța: Un vot care va zgudui UE și NATO

Franța se îndreaptă spre alegeri parlamentare anticipate cu implicații potențial masive pentru rolul de lider al țării în UE și NATO.

Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a șocat națiunea convocând alegeri anticipate după ce a suferit o înfrângere umilitoare în fața Mitingului Național de extremă dreapta la alegerile europene. Scopul lui a fost să oprească avansurile dreptei, dar este un pariu care s-ar putea întoarce împotriva sa.

Aceste alegeri parlamentare înseamnă că Macron ar trebui să rămână președinte până în 2027, dar cel mai probabil va trebui să lucreze cu un nou guvern și un prim-ministru care ar putea foarte bine să fie ostili față de el, ridicând spectrul blocajului sau haosului. Jordan Bardella este un candidat de frunte pentru a ocupa postul de prim-ministru dacă Mitingul Național câștigă alegerile.

De la anunțul-bombă al lui Macron, peisajul politic din Franța s-a schimbat cu viteza fulgerului, cu noi alianțe apărând peste noapte și despărțiri urâte care au loc în public. Acest lucru îngreunează orice predicții fiabile despre locuri și coaliții.

Extrema dreaptă are o șansă reală de a putea forma un guvern într-un membru permanent cu arme nucleare al Consiliului de Securitate al ONU, care joacă un rol major în securitatea globală din Atlanticul de Nord până în Pacific. Extrema dreaptă este sceptică față de angajamentul Franței atât cu UE, cât și cu NATO, în timp ce fără o Franță angajată, ambele sunt semnificativ slăbite.

Din punct de vedere financiar, comercianții de pe piețele financiare globale se tem că aceste tensiuni politice vor afecta a șaptea cea mai mare economie a lumii și vor risca o nouă criză de instabilitate în inima zonei euro. Per total, acestea sunt cele mai importante alegeri din Europa din ultimele decenii.

Întrebarea care apare în mintea tuturor este dacă Mitingul Național anti-imigrație va conduce țara de luna viitoare. Partidul lui Marine Le Pen are nevoie de cel puțin 289 de locuri pentru a deține o majoritate în parlamentul francez, iar în acest moment extrema dreaptă pare să câștige în urma unei campanii de succes la alegerile europene. Potrivit unei analize Politico, deși sondajele de opinie trebuie luate cu un praf de sare, Raliul Național ar putea obține între 195 și 245 de locuri, conform previziunilor actuale. Aceasta ar fi o creștere record față de cei 89 de parlamentari pe care partidul îi are în prezent.

Dacă extrema dreaptă va obține majoritatea în parlament, președintele francez ar trebui să încheie un acord de „coabitare” cu Mitingul Național și să numească un prim-ministru de extremă dreapta. Bardella, președintele Raliului Național, a spus că nu va încerca să conducă un guvern decât dacă va avea o majoritate. Asta înseamnă probabil că va avea nevoie de parteneri de coaliție – sau este o strategie electorală pentru a obține o prezență mare la vot.

Pentru a-și spori numărul, extrema dreaptă a încheiat un acord cu Éric Ciotti, liderul Les Républicains, de centru-dreapta, pentru a sprijini unii conservatori care au aceleași opinii, astfel încât să nu concureze unul împotriva celuilalt în anumite circumscripții.

Această legătură centru-dreapta/extrema dreapta este o mare victorie ideologică pentru acesta din urmă, dar a declanșat și o reacție masivă în rândul altor conservatori care sunt îngroziți de faptul că partidul președinților precum Charles de Gaulle și Jacques Chirac face înțelegeri cu extrema dreapta. Doar 62 de candidați sunt susținuți de Alianța Rally Național-Les Républicains; greii de centru-dreapta încearcă acum să-l înlăture pe Ciotti.

În sondaje, sprijinul pentru Mitingul Național este de aproximativ 33%, în timp ce sprijinul pentru grupul Les Républicains aliat lui Ciotti este de aproximativ 4%. Aproximativ 3% susțin partidul Reconquista, care se află și el la extrema dreaptă, dar al cărui lider este ostil lui Le Pen.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă