8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăPoliticăAcord de cooperare între România și Ucraina, pentru digitalizare

Acord de cooperare între România și Ucraina, pentru digitalizare

Reprezentanţii României şi Ucrainei au semnat un acord pentru dezvoltarea relaţiilor în domeniul digitalizării şi securităţii cibernetice, informează Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Se pun în acest fel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanţa proiecte de transfer tehnologic şi de cunoştinţe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat.

Acordul privind dezvoltarea comunicaţiilor electronice şi cooperarea în domeniile digitalizării şi protecţiei cibernetice a fost semnat de către ministrul român al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi viceprim-ministrul ucrainean pentru Inovaţii, Dezvoltarea Educaţiei, Ştiinţei şi Tehnologiilor, Mykhailo Fedorov.

“Prin Acordul semnat cu omologul ucrainean, România îşi întăreşte poziţia de hub regional pentru tehnologii emergente şi securitate cibernetică. Punem astfel bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanţa proiecte concrete de transfer tehnologic şi de cunoştinţe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministerul menţionează că acordul asigură “fundamentul unei colaborări strânse şi concrete” a instituţiilor cu atribuţii în ce priveşte infrastructura IT&C, digitalizarea şi securitatea cibernetică din cele două ţări. Principalele direcţii de acţiune vizează:

  • creşterea rezilienţei şi a protecţiei infrastructurii digitale din Ucraina şi România;
  • consolidarea nivelului de protecţie cibernetică a reţelelor şi infrastructurilor naţionale ale Ucrainei şi României;
  • dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice;
  • schimbul de experienţă în ceea ce priveşte formarea de politici în domeniul comunicaţiilor electronice şi al tehnologiilor emergente.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi adoptată

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ei ar trebui să aibă...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă