17.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării

România, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, declară război imprimantelor și spune că are planuri mari în ceea ce privește digitalizarea administrațiilor din țară, mai ales că avem bani europeni din PNRR. Ministrul spune că vrea să revoluționeze sistemul și are ca model Danemarca, o țară care culmea a crescut numărul angajaților după digitalizare, cu aproximativ 30%. Vă oferim un interviu cu ministrul Bogdan Ivan.

R.L: Pandemia a accelerat digitalizare, ceea ce ne arată că se poate. Cum explicați?

Ministrul Ivan: România are peste 200.000 de it-iști de top, ei aduc aproape 10% din PIB. Eu un paradox, cu atât de mulți oameni talentați noi suntem în continuare la pix și la hârtie. Nu vreau să sune ciudat, dar îmi doresc să declar moarte imprimantelor. E aberant ca în timpul pandemiei să putem discuta despre proiecte scrise online, iar când s-a terminat pandemia după ce primim ceva pe email să printăm, să ștampilăm ca să putem să-l arhivăm. Sunt lucruri care ne irită pe fiecare dintre noi. Avantajul este că avem oameni, avem bani și avem și viziune ca să facem reforme și mai avem un lucru foarte important, tehnologia.

Portrait of Bogdan Ivan Ghigiu

R.L:Concret, ce proiecte aveți în acest moment în derulare?

Ministrul Ivan: În acest moment implemetăm la ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării un proiect de management intern al proiectelor prin care atunci când reușim să-l implementăm, ținta este să eliminăm peste 90 la sută din consumul de hârtie din minister. Dacă acest proiect pilot va funcționa îl vom impărtăși în toată administrația din România. Pregătim un proiect prin care Planul național de digitalizare a administrației publice locale prin care vom da niște vouchere digitale pentru fiecare primărie din România pentru a-și updata toate serviciile publice pentru cetățeni.

R.L: Digitalizarea înseamnă concedieri din aparatul bugetar, vorbim despre aproximativ 800.000 de angajați?

Ministrul Ivan: În Danemarca după implementarea sistemului de digitalizare a crescut numărul celor care lucrau la stat, cu peste 30%. Trebuie să digitalizăm fluxurile din administrația publică vă spun că vor fi joburi care vor dispărea ca și funcționalitate, aceleași joburi repetitive de a sta și tasta aceleași formulare și de a pune aceleași ștampile pe niște hârtii. Alea vor dispărea din administrația publică în următorii ani, dar în același timp vor apărea joburi noi, cum ar fi cele de analize sistem, programator în administrația publică.

Care este avantajul digitalizării serviciilor publice?

Ministrul Ivan: Astăzi ai un ghișeu deschis pentru 4-6-8 ore într-o zi, de cele mai multe ori, în timpul normal al programului de lucru, însă online va fi deschis 24 de ore, 7 zile din 7 vei putea de pe canapea să trimiți documentele pentru reînnoirea permisului, a pașaportului sau a cărții de identitate. Ăsta este foartele mare avantaj. Funcționarii publici vor avea mai mult timp să lucreze cu acei oameni care au probleme speciale. Ținta mea este să facem în patru ani, ceea ce alți nu au făcut în 20 de ani. De anul viitor vom avea primele servicii în format digital.

Cei care nu au smartphone și nu se pricep la tehnologie?

Ministrul Ivan: Este important ca oamenii să știe că această schimbare de paradigmă de oferire a serviciilor publice în format digital nu va exclude ghișeul clasic. Cei care vor dori în continuare să meargă la ghișeul clasic, vor putea să o facă.

Ce se mai întâmplă cu semnătura electronică?

Ministrul Ivan: Acest proiect al legii semnăturii electronice, este un proiect pe care l-am inițiat chiar eu împreună cu mai mulți colegi parlamentari. Este important că respectăm regulamentele europene în materie de semnătură electronică și doi să o facem cât mai simplă pentru utilizatorul final, fie că este el persoană fizică sau juridică.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea privind recunoașterea reciprocă a studiilor de către România și Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi trei legi, una privind domeniul Transporturilor, una privind fondurile europene și cea privind recunoașterea reciprocă a studiilor între...

Sforarul șef al Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, încă 5 luni administrator provizoriu ilegal la RAR

Sforarul șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, și-a prelungit ilegal, cu acordul ministrul Sorin Grindeanu, provizoratul ca administrator al Registrului...

Salteaua ortopedică – tu știi ce proprietăți și beneficii are? 

De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești dimineața apatic, lipsit de energie, ba chiar mai obosit decât erai înainte de somn? Pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă