9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalA început prima reuniune NATO cu 31 de membri, inclusiv Finlanda

A început prima reuniune NATO cu 31 de membri, inclusiv Finlanda

La Bruxelles a început, marți, prima reuniune NATO cu 31 de membri, după ce Finlanda a fost primită oficial în Alianța Atlantică.

Ceremonia de primire a Finlandei s-a desfășurat în ziua de 4 aprilie 2023. Apoi, la Bruxelles a început reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO. Reuniunea miniştrilor de Externe a început cu o reuniune a Comisiei NATO – Ucraina, cu participarea ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. În această comisie se discută evoluţiile războiului Rusia – Ucraina, consolidarea sprijinului statelor NATO pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din Ucraina.

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO vor continua, miercuri, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic. Una dintre temele discutate va fi pregătirea Summit-ului NATO de la Vilnius.

Ca reprezentant al României, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va solicita continuarea sprijinului pentru țările vecine Ucrainei. Aceste țări sunt și ele vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei. În primul rând este vizată Republica Moldova. În Republica Moldova se resimt deja ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european.

Ministrul Aurescu va solicita aliaţilor să continue sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity – DCB). De asemenea, NATO trebuie să susțină Georgia, consideră ministrul român. Georgia este o țară din regiunea Caucazului, care este deja afectată de “conflicte înghețate”.

Primirea Finlandei în NATO a fost întârziată de opoziția Turciei. În acest moment, singura țară candidată față de care Turcia mai are rezerve este Suedia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 33 de ani din Bistrița a fost ucisă de soțul ei în urma unui conflict

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost găsită moartă, sâmbătă după-masă, într-un imobil din municipiul Bistriţa, existând suspiciunea că aceasta a...

Explozie la o centrală termică de locuință. O persoană a decedat

O explozie a centralei termice a avut loc într-o locuinţă din judeţul Olt, în urma deflagraţiei mai multe elemente ale imobilului prăbuşindu-se, iar două...
00:01:26

UNICEF, pe măsură ce luptele din Gaza se reiau: „ Aceasta este ultima noastră șansă”

Organizația Națiunilor Unite( ONU) a deplâns vineri (1 decembrie) reluarea operațiunilor militare în Gaza, James Elder, purtătorul de cuvânt al UNICEF în Khan Younis,...
Ultima oră
Pe aceeași temă