21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina90 de ani de la Holodomor: "Rusia va plăti pentru tot"

90 de ani de la Holodomor: “Rusia va plăti pentru tot”

Ucrainenii comemorează 90 de ani de la Holodomorul din 1932-1933. Atunci au murit milioane de ucraineni, iar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, afirmă că Rusia va plăti pentru toate victimele.

”Ruşii vor plăti pentru toate aceste victime ale Holodomorului şi vor răspunde pentru crimele de azi”, scrie într-o postare pe Telegram Andrii Iermak.

În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, ucrainenii din Ucraina și din întreaga lume onorează memoria victimelor Holodomorului din 1932-1933 – act de genocid al Poporului Ucrainean, comis prin acțiunile deliberate ale regimului totalitar stalinist.

După ce Stalin a concentrat toată puterea în URSS în mâinile sale, la sfârșitul anilor 1920, el a implementat politici represive cărora ucrainenii le-au rezistat în masă.

Privarea de hrană a fost folosită ca armă pentru curățarea etnică a teritoriilor ucrainene, unde au predominat ideile pentru restabilirea propriului stat.

Nu a fost doar o foamete artificială, ci un Holodomor atent planificat și executat, care în limba ucraineană înseamnă „ucidere prin înfometare”.

Oamenii care încercau să ascundă chiar și o cantitate mică de hrană au fost deportați și împușcați. Celor care au încercat să se mute în orașe și în alte locuri pentru salvare li s-a interzis să- și părăsească satele. Satele s-au transformat de fapt în cimitire.

Perioada din iarna anului 1932 până în vara anului 1933 a fost apogeul a ceea ce mai târziu va fi recunoscut drept genocid al Poporului Ucrainean.

Până la 25.000 de ucraineni au murit de foame în fiecare zi. Aproape un sfert dintre ucrainenii care locuiau în mediul rural au murit, peste 3 milioane de copii născuți în 1932 și 1933 au murit de foame.

În acest an, evenimentele legate de 90 de ani de la Holodomor au loc în contextul invaziei militare pe scară largă a rusiei în Ucraina, care urmărește din nou distrugerea statalității ucrainene și eradicarea manifestărilor de identitate ucraineană.

Regimul de astăzi de la kremlin, precum și regimul stalinist de acum 90 de ani, a transformat hrana în armă, lansând jocurile foamei la nivel global #HungerGames.

Din cauza războiului în curs de desfășurare al rusiei împotriva Ucrainei, populația din alte părți ale lumii se confruntă cu o penurie serioasă de alimente.

Sute de milioane de oameni din Africa și Asia ar putea suferi din cauza distrugerii infrastructurii agricole și a blocării de către rusia a exporturilor de cereale ucrainene.

Înainte de invazia din 2022, Ucraina deținea 47% din piața mondială a floarea-soarelui, 17% a orzului, 14% a porumbului și 10% a grâului. În țări precum Liban, India, Irak și China, produsele agricole specifice din Ucraina au reprezentat mai mult de 50% din importuri.

La fel precum în urmă cu 90 de ani în timpul Holodomorului, rusia fură din nou cereale și alte produse din teritoriile pe care le- a ocupat în Ucraina.

Rusia vinde aceste cereale pe piața mondială, obținând resurse pentru finanțarea în continuare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Recunoașterea  de  către  statele  lumii  a  Holodomorului din 1932-1933 ca act de genocid al Poporului Ucrainean reprezintă o contribuție solidă la consolidarea eforturilor internaționale de condamnare a terorii, a regimurilor totalitare, a tiraniei și a crimelor totalitarismului, precum și la apărarea valorilor civilizaționale comune ale democrației, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În data de 24 noiembrie 2022, Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a salutat deciziile Parlamentelor Irlandei, Republicii Moldova și României de a onora memoria victimelor Holodomorului din 1932-1933, menționând că recunoașterea Holodomorului ca genocid al Poporului Ucrainean și o crimă împotriva umanității astăzi este mai importantă ca niciodată pentru restabilirea justiției istorice și alegerea viitorului liber al Europei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă