Profesorul dr. Mircea Beuran

Plagiat, șpagă, moarte. Corupția ucide sub parafa lui Beuran

Faimosul medic Mircea Beuran este în arest la domiciliu, fiind cercetat într-un dosar în care este acuzat că a luat o mită de zece mii de euro.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

25.02.2020 - 09:57

Deși pare ciudat, principala acuzație împotriva medicului Beuran nu este, acum, legată de activitatea lui de chirurg, ci se referă la o luare de mită.

Această anchetă se bazează pe declarația unei denunțătoare, doctorița Carmen Haiducu (33 de ani), care şi-a făcut rezidenţiatul la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi a lucrat în echipa profesorului Mircea Beuran, la Secţia de Chirurgie.

Ea le-a mărturisit procurorilor DNA că, la data de 18 decembrie 2018,  i-a făcut cadou lui Beuran suma de 10.000 de euro, în schimbul cărora Beuran i-ar fi promis că va primi un post de cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București. Pentru ocuparea unui asemenea post, UMF trebuia să organizeze un concurs, iar Beuran a promis că intermediază atât organizarea concursului, cât și câștigarea concursului de către Carmen Haiducu.

Ulterior, Carmen Haiducu a avut mai multe întâlniri, atât cu Beuran cât și cu rectorul UMF, profesorul Ioanel Sinescu, insistând să obțină acest post, iar la una dintre aceste întâlniri i-ar fi dat de înțeles chiar rectorului că ea i-a făcut un cadou lui Beuran, pentru a-i obține sprijinul.

Dar după mai multe amânări, la 23 decembrie 2019, Mircea Beuran și-a anulat promisiunea făcută. În incinta spitalului, la o întâlnire cu Carmen Haiducu, Beuran i-a declarat că acel post va fi scos la concurs, dar că mai sunt şi alte persoane care şi-l doresc și că el nu rezervă posturi “nici pentru maică-sa nici pentru taică-su”.

“Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului aceste posturi pe baza unor criterii pecuniare, şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie”, subliniază rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Potrivit acestora, inculpatul Beuran a folosit “o instituţie publică de prestigiu”, UMF, într-o “sursă personală de venituri ilicite”.

La început a fost un plagiat

Primele acuzații publice împotriva lui Mircea Beuran se referă la plagiatul din anul 2003, într-un moment în care Beuran era ministru al Sănătății. Din comisia care a confirmat plagiatul au făcut parte prof. dr. Dan Andronescu, prof. dr. Eugen Brătucu, prof. dr. Mircea Cinteză, prof. dr. Mihai Coculescu, prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, prof. dr. Radu Palade, prof. dr. Florian Popa și prof. dr. Leon Zagreanu. Potrivit comisiei, Beuran și-a pus semnătura, în calitate de coordonator, pe o carte intitulată ”Ghidul medicului de gardă”, care a fost “inspirată” după o lucrare publicată în SUA, în anul 1989.

Presedintele comisiei de anchetă, Mircea Cinteză, a explicat că doctorul Beuran avea nevoie să fie coordonator de carte pentru a putea fi promovat în funcția de conferentiar universitar. Un alt membru al comisiei, prof. dr. Mihai Coculescu, declara, la acea vreme, că volumul coordonat de Beuran reprezintă ”un plagiat, o contrafacere”. “Autorii și coordonatorii sunt vinovați de acest plagiat, odată ce au reprodus prin traducere un volum scris de alți colegi, din altă țară, fără să-i menționeze în niciun fel”, mai preciza profesorul Coculescu.

"Propunem sancționarea conferențiarului doctor Mircea Beuran cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă în cadrul Universității. Membrii comisiei considera ca responsabilitatea pentru plagierea dintr-o lucrare similară în limba engleză (…) revine in primul rând coordonatorilor, respectiv conferențiar doctor Mircea Beuran și doctor Gerald Popa", a declarat Mircea Cinteză, președintele comisiei de anchetă.

Ca pedeapsă pentru plagiat, lui Beuran i s-a desfăcut contractual de muncă doar câteva luni, după care a fost reîncadrat conferențiar. Poate că, dacă el nu mai lucra la UMF, nici nu i s-ar mai fi oferit mită, în anul 2018, ca să faciliteze angajarea la UMF a doctoriței Carmen Haiducu.

Cea mai gravă faptă imputată lui Beuran este însă incidentul de la Spitalul Floreasca, unde o pacientă a luat foc pe masa de operație și apoi a murit. Drept urmare, în ianuarie 2020, Mircea Beuran a fost destituit din funcția de șef al Secției de Chirurgie de la Floreasca. Dacă instituțiile statului ar fi fost ferme de la bun început, poate că Beuran nu ajungea șef la Secția Chirurgie și nici nu mai ajungea să comită o eroare medicală criminală.

Comentarii