Foto Inquam Photos / Virgil Simonescu

O nouă amenințare pentru securitatea națională - migranții de la Timișoara

Ministrul de Interne va merge la Timișoara, iar deputații din Comisia de apărare vor analiza situația migranților din județul Timiș, care creează României probleme tot mai grave.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2021 - 13:19

Viceprimarul municipiului Timișoara, Cosmin Tabără, a venit la București pentru a discuta, din nou, despre criza migranților care au intrat ilegal în România. Cei mai mulți dintre ei se află în regiunea Banatului, mai ales în Timișoara. Din acest motiv, viceprimarul municipiului a avut întâlniri cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, precum și cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Discuțiile s-au purtat după ce, luni, în zona Gării de Nord din Timișoara, s-au luat la bătaie două grupuri de migranți afgani. În încăierare au fost înjunghiați doi bărbați, dintre care unul a murit. Peste 50 de străini au fost audiați de polițiști în urma acelui incident, iar dintre cei șase afgani suspectați că au comis crima, patru au fost găsiți și reținuți de polițiști acum două zile. Cei patru au fost găsiți într-o pensiune din Timișoara, unde erau cazați. Alți patru afgani, găsiți în aceeași casă, se pare că nu au legătură cu crima.

Viceprimarul Cosmin Tabără (PNL) afirmă că a obținut sprijin atât din partea președintelui Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, cât și din partea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Ultimul i-a promis că, „în timp relativ scurt”, ori vine personal la Timișoara, ori trimite acolo pe unul dintre secretarii de stat din MAI.

“Domnul ministru sau un secretar de stat să se deplaseze la Timișoara pentru a fi cât mai aproape de situația din teren, de realitate, să dispună suplimentarea efectivelor poliției”

Cosmin Tabără,

Viceprimarul Timișoarei

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunțase încă de acum două luni că ar avea la dispoziție mai multe posibilități de acțiune pentru a contracara criminalitatea și fenomenul migrației ilegale în zona de frontieră. De exemplu, Poliția de Frontieră va primi în dotare cu drone și camere video cu termoviziune și senzori de mișcare.

„Am găsit o variantă prin care să-i transportăm, evident sub supraveghere, la centrele de bază și să găsim o formulă în legislație, să sancționăm astfel de situații”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

O problemă delicată este lipsa cadrului legal care să reglementeze readucerea migranților care s-au întors la Timișoara în alte centre de cazare, din restul României, de unde au fugit.

Deși România este stat membru al UE, ea nu reprezintă o țară favorită de destinație, ci mai ales o țară de tranzit în traseul spre Europa Occidentală. Totuși, fenomenul migrației ilegale afectează România de ani de zile și s-a complicat în anul 2020 din cauza pandemiei, pentru că străinii aduc cu ei și grave riscuri sanitare, iar cei care ar fi găsiți ca fiind infectați cu coronavirus ar trebui tratați pe cheltuiala statului român.

În acest context, Primăria orașului Timişoara a luat măsuri pentru plasarea în carantină, în ultimele luni, a circa 2000 de cetățeni străini intrați ilegal în România, venind din fosta Iugoslavie. Primarul Dominic Fritz consideră că, în baza prevederilor legale din acest moment, Primăria Timișoarei este responsabilă doar pentru carantinarea migranților care trec granița dinspre Serbia spre România, nu și pentru străinii care vin spre Timișoara din alte centre aflate pe teritoriul României.

Peste două treimi din migranţii aflați ilegal în România sunt înregistraţi la Timişoara, spune primarul Dominic Fritz. Deși autoritățile române încearcă să-i repartizeze în mai multe centre de cazare din țară, mulți dintre acești străini revin la Timișoara în speranța că, de aici, vor continua mai ușor drumul spre vestul Europei. Fluxul de întoarcere a migranților la Timișoara nu poate fi stopat, unul dintre motive fiind dreptul persoanelor de a circula liber pe teritoriul României.

Cazul acut este cel al zonei din jurul Gării de Nord din Timişoara, unde sunt adunați zeci de migranţi care nu au unde locui, mai ales pentru că nu au bani. Această stare de lucruri generează în oraș o problemă socială suplimentară iar după incidentul de luni seară, soldat cu un mort și cu un rănit, este evidentă și punerea în pericol a siguranței și ordinii publice. În mod evident, victime ar putea deveni și cetățenii români.

Comentarii