MapN anunță înființarea unei comisii comune MapN – CNSAS pentru analiza arhivei

Ministerul Apărării Naționale anunță formarea unei comisii comune MApN - CNSAS care va analiza documentele din arhiva ministerului legate de activitatea fostei Securități.

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2021 - 19:30

Anunțul vine ca urmare a scrisorii deschise semnată de trei cercetători de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care i-au cerut ministrului Apărării să predea către CNSAS arhiva pe care o are cu documente care au aparţinut Securităţii. Detalii: Istoricii CNSAS către Ciucă: „Armata română ascunde cu bună știință un trecut criminal”

Ministerul Apărării arată într-un comunicat că „în anul 2006, toate documentele care privesc fosta Securitate din arhiva Ministerului Apărării Naționale au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006”.

Pe 22 februarie 2021, ministrul Nicolae Ciucă și specialiști din minister s-au întâlnit cu o delegație a Colegiului CNSAS, condusă de președintele Constantin Buchet, iar în urma discuțiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

„Această comisie, formată din specialiști ai celor două instituții, urmează să stabilească un grafic de consultare și analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale și vor decide cu privire la caracterul și destinația acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 și prevederilor OUG 24/2008”, se precizează în comunicatul MApN.  

Comentarii