Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință, la mâna unui lichidator

KPMG scoate la vânzare viitorul a 1,7 milioane de români

KPMG Restructuring a decis, abia după trei ani de la falimentul Astra Asigurări, să vândă pachetul de acțiuni deținut de Astra Asigurări la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), firma care vinde asigurări obligatorii de locuință românilor.

Denisa Marin 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2018 - 09:34

 

KPMG Restructuring a decis, abia după trei ani de la falimentul Astra Asigurări, să vândă pachetul de acțiuni deținut de Astra Asigurări la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), firma care vinde asigurări obligatorii de locuință românilor. Cu această ocazie, KPMG a decis să plătească încă o evaluare a titlurilor Astra. 

Astra Asigurări a fost factorul coagulant în jurul căruia s-a înființat PAID, singura societate care vinde asigurări obligatorii de locuință românilor. De fapt, PAID a ajuns să aducă în jur de 70% din totalul asigurărilor de locuință din România, dar nu mai poate crește din cauza faptului că actualii acționari nu doresc să aducă capital pentru a ține PAID în normele de solvabilitate și pe creștere. Acesta este contextul în care KPMG, lichidatorul Astra, a făcut anunțul că vinde pachetul de acțiuni al companiei trimise în faliment, la trei ani de la decizia efectivă și după ce PAID a stat tot atâția ani în afara legii. 

Legea asigurărilor obligatorii de locuință nu permite ca acționari ai PAID să fie firme care nu sunt autorizate să vândă asigurări de locuință. Astra nu mai este în această situație din august 2015. Mână în mână cu competitorii Astra, așa cum a mai arătat RL, KPMG reușește să facă absolut ce dorește la Astra Asigurări, cu ajutorul celorlalți membri ai Comitetului Creditorilor, care sunt, cu excepția ANAF, toți foști competitori ai Astra și clienți ai KPMG în zona de audit. 

Acest tip de atitudine pasivă este speculat din plin de către KPMG, care, în baza acțiunilor arbitrare luate în falimentul Astra, s-a extins și la „România liberă“, ziar pe care încearcă să îl preia ostil, cu mâna Euro Insol. Totul a pornit de la o datorie pe care grupul care editează RL o are la Astra Asigurări și a cărei returnare KPMG pur și simplu a refuzat-o, privând creditorii societății de asigurări de recuperarea a 21 milioane de euro. 

Pentru ASF nu a contat că firme din piața asigurărilor sunt văduvite de sume importante. După plecarea lui Mișu Negrițoiu, care a susținut fățiș acțiunile KPMG, inclusiv atunci când acestea au încălcat sau au interpretat într-un mod extrem de original legea, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a abordat o politică proactivă, așa cum ar fi fost de așteptat, ci a preferat să se țină deoparte. 

Parteneri de afaceri cu creditorii 

Pe de altă parte, KPMG încearcă să transforme relația cu membrii Comitetului Creditorilor inclusiv într-un parteneriat de afaceri, în condițiile în care primele firme care au primit și vor primi oferte pentru achiziționarea activelor încă deținute de Astra sunt cele din Comitetul Creditorilor. KPMG a cedat portofoliul de bancassurance al Astra Asigurări către Allianz Țiriac. Acest portofoliu, deși relativ mic ca număr de polițe și valoare, poate avea o importanță destul de mare, în condițiile în care deschide calea într-o relație cu două bănci mari, BCR și Raiffeisen. Pe de altă parte, KPMG va vinde, cel mai probabil, și acțiunile pe care Astra Asigurări le are la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor către firmele de asigurări creditoare. De menționat că miza falimentului Astra Asigurări este una importantă, având în vedere că societatea încă mai deține lichidități de peste 30 milioane de lei, dar și proprietăți imobiliare evaluate în 2015 la încă aproximativ 30 de milioane, valoarea lor crescând până în 2017. 

Decizii controversate din falimentul Astra, sprijinite sau ignorate de ASF 

De-a lungul timpului, KPMG a luat mai multe decizii controversate, unele respinse inclusiv de foști și actuali membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Aceste evenimente ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare în cadrul Autorității, care, după plecarea lui Mișu Negrițoiu, are și puterea de a interveni. Nu o face însă. 

RL vă prezintă câteva dintre deciziile cel puțin interpretabile ale KPMG

Nedenunțarea portofoliu­lui de polițe al Astra, cu costuri semnificative suplimentare pentru FGA. KPMG, susținând că va vinde portofoliile Astra, demers eșuat lamentabil, a refuzat să denunțe polițele, fapt ce a condus la sporirea numărului de daune provocate de clienți Astra și, implicit, la majorarea despăgubirilor plătite de FGA, fond alimentat de întreaga piață a asigurărilor. 

Plata primelor de reasigurare în condițiile în care portofoliul Astra era pe cale de a expira. Măsură contestată doar de formă de ASF, care în final și-a dat acordul pentru această decizie păguboasă pentru creditori. 

Convocarea primei Adunări Generale a Creditorilor înainte ca FGA să înceapă plățile către păgubiți. Această decizie a condus la excluderea FGA din cel mai important organism de decizie în cadrul procedurii (Comitetul Creditorilor), deși Fondul era cel mai mare creditor. 

Pierderea accesului la întreaga bază de date a Astra Asigurări, situație care persistă de mai bine de o lună și care ar putea avea efecte iremediabile inclusiv în sensul pierderii unor informații confidențiale ce vizează milioane de asigurați. 

Subevaluarea activelor Astra Asigurări într-un raport al Deloitte, comandat de KPMG, care ia în calcul doar valorile contabile ajustate ale respectivelor active. Acest raport incomplet a fost plătit cu sute de mii de euro din patrimoniul societății de asigurare.  

Comentarii