Foto Arhiva

Fraudă cu fonduri europene: Un primar şi un consilier APIA, trimişi în judecată

Gheorghe Percea, primarul comunei Ciclova Română din judeţul Caraş-Severin, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, în care prejudiciul depăşeşte 5 milioane de lei.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 13:27

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis miercuri de Agerpres, edilul este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni. 

În acelaşi dosar au mai fost deferite justiţiei alte cinci persoane, printre care şi Nicolae Borza, la data faptei consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Caraş-Severin.

"În perioada 2012 - 2017, inculpatul Percea Gheorghe (...), beneficiind de autoritatea şi influenţa conferite de funcţia publică deţinută, a determinat patru persoane din localitate să depună la APIA cereri unice de plată pe suprafaţă, pentru a încasa subvenţii în cadrul diferitelor scheme de plăţi. În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Percea Gheorghe, pentru terenurile agricole care aparţineau Consiliului Local şi Primăriei Ciclova Română", se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, primarul a determinat aceleaşi persoane să încheie fictiv contracte de comodat din care să rezulte, în mod nereal, că deţineau diverse efective de animale şi adăposturi pentru acestea, pentru îndeplinirea condiţiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafaţă. Beneficiarul real al plăţilor efectuate de APIA a fost chiar Gheorghe Percea, care deţinea şi cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvenţiile.

Din cercetări a reieşit că, prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenţii acordate necuvenit în cuantum total de 1.862.839 de lei.

"În aceeaşi perioadă, inculpaţii Chincia Natalia, Chincia Ioan Nicolae, Negrea Liviu Cosmin şi Balint-Copăcean Dimitrie-Daniel, beneficiind de ajutorul inculpatului Percea Gheorghe, au depus cu rea-credinţă la APIA mai multe documente care conţineau menţiuni nereale, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate. (...) Acordarea sprijinului financiar pentru cei patru inculpaţi a fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al inculpatului Borza Nicolae, materializat în susţinerea eforturilor acestora de creare a condiţiilor artificiale de eligibilitate a cererilor unice de plată depuse la APIA", se menţionează în comunicat.

Anchetatorii au constatat că cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.195.115 lei.

APIA s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 5.057.954 de lei, bani provenind din fonduri europene şi din bugetul naţional.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri şi conturi deţinute de inculpaţi, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Caraş-Severin.

Comentarii