Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Claudiu Manda, președintele Comisiei SRI

Direcția Juridică a SRI dă explicații în fața Comisiei parlamentare de control

Parlamentarii din Comisia de control a activității SRI efectuează, marţi, o vizită la Direcţia juridică a SRI, pentru a obţine clarificări despre modul de aplicare a protocoalelor Serviciului cu alte instituţii din Justiţie, informează Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.04.2018 - 08:39

"Vom merge saptămâna viitoare la comisia juridică a SRI pentru a vedea cum funcţiona aplicarea protocolului", a afirmat Claudiu Manda, joia trecută la Antena 3.

Comisia de control al SRI a transmis, luni, invitaţia la audieri pentru fostul director al Serviciului Român de Informaţii, George Maior. Forul legislativ a trimis şi o solicitare către SRI pentru a cere clarificări despre protocolul încheiat de Serviciu cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Cu toate acestea, audierea nu va avea loc în această săptămână.

Horia Georgescu a fost audiat, joia trecută, timp de patru ore în Comisia de Control a SRI, acesta declarând că a avut o relaţie personală apropiată cu fostul director SRI, George Maior, însă aceasta se pare că a fost “doar din punctul lui de vedere”.

“ Din punctul meu de vedere nu s-a rupt, eu cred că a fost o lipsă de asumare din partea domnului Maior în faţa Comisiei SRI. Nu ştiu motivul care l-a determinat, eu l-am considerat un prieten şi un mentor şi am avut o relaţie apropiată cu el. Se pare că asta a fost doar din punctul meu de vedere”, a spus Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, după audierea în Comisia SRI.

Ulterior audierii lui Georgescu, şeful Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a anunţat că o invitaţie va fi trimisă fostului director al SRI, George Maior, pentru audierea de urgenţă a acestuia.

Referitor la protocoalele SRI, senatorul PNL Ioan Chirteş, membru în Comisia de Control al SRI, a declarat că au fost încheiate protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi aproape toate ministerele, unele vizând "sisteme informatice, infrastructuri critice şi domeniul siguranţei cibernetice".

Întrebat dacă o solicitare de desecretizare ar trebui făcută şi de către alte instituţii, nu doar CSM, Ioan Chirteş a răspuns: "E posibil să se desecretizeze pentru că există protocoale şi între alte instituţii, nu doar SRI şi alte instituţii. De exemplu, există protocoale, care nu au caracter secret, între alte instituţii, la nivel judeţean şi local, între instituţii şi autorităţi publice, cum ar fi între Direcţii Silvice şi Jandarmeria Română, în domeniul pazei, sau între Direcţiile Silvice şi Poliţie. Totuşi, va trebui foarte clar să vedem dacă un serviciu secret are nevoie sau nu de protocoale şi cam în ce sens să fie ele încheiate. Avem protocoalele de anul trecut şi efectiv în momentul în care audiem o persoană vedem dacă a fost încălcată legea sau nu, dacă se încadrează. În general, protocoalele sunt şi cu aproape toate ministerele. De exemplu, pe sistemele informatice, infrastructurile critice, în domeniul siguranţei cibernetice, Serviciul Român de Informaţi şi acolo se ghidează multe. De exemplu, SRI-Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor sau SRI-Ministerul Economiei. Nu putem vorbi de acelaşi lucru la protocolul SRI-PÎCCJ care a fost făcut public. Acesta era un alt tip de protocol."

Comentarii

loading...