16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăZona euro poate fi SALVATĂ. Curtea Constituţională a Germaniei a AVIZAT participarea...

Zona euro poate fi SALVATĂ. Curtea Constituţională a Germaniei a AVIZAT participarea la fondul de salvare

UPDATE Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat miercuri participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de înfiinţare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare în Parlament, cu anumite condiţii, potrivit Mediafax.

Curtea supremă de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenţă de 500 miliarde euro al statelor din zona euro şi pactul de disciplină fiscală semnat de 25 de lideri europeni în prima parte a acestui an. Bursele europene şi moneda euro au crescut după citirea hotãrârii, iar tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afişează de asemenea aprecieri.

—–

Europa aşteaptă cu înfrigurare decizia Curţii Constituţionale Federale, ai cărei judecători se vor pronunţa, astăzi, asupra Mecanismului European de Stabilitate şi a Pactului de Disciplină Fiscală, potrivit digi24.ro.

 

Citeşte şi:

Angela Merkel: ”Unda verde” pentru planul de salvare – ”o zi bună pentru Europa”

Soros cere Germaniei să-şi asume responsabilităţile unui lider sau să părăsească zona euro

 

Analiştii anticipează că hotărârea va fi una favorabilă fondurilor de salvare, dar judecătorii ar putea adăuga condiţii dure pentru viitoarele intervenţii. Curtea ar putea spune că integrarea europeană şi-a atins limitele permise de legea fundamentală a Germaniei şi că orice altă integrare mai profundă ar impune fie un referendum, fie o nouă constituţie.

În plus, judecătorii ar putea acorda parlamentului drept de veto asupra oricărui ajutor financiar. Dacă însă decizia Curţii va fi împotriva Mecanismului de Stabilitate, aceasta ar avea un efect devastator asupra pieţelor de obligaţiuni, a pieţelor valutare şi a zonei euro, în general.

Banca Centrală Europeană a condiţionat cumpărarea de obligaţiuni ale statelor cu probleme de solicitarea ajutorului din fondurile de salvare şi de acceptarea unui program de măsuri de austeritate.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă