16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVasilescu, BNR: În partea a doua a anului va creşte numărul de...

Vasilescu, BNR: În partea a doua a anului va creşte numărul de restanţieri la bănci

Datoriile românilor la bănci au ajuns în iunie 2010 la o cifră record, de 16 miliarde de lei, iar răul urmează de-abia de-acum încolo, a avertizat la Realitatea TV Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Restanţele totale ale românilor la bănci au fost de 7 miliarde de lei la jumătatea anului trecut şi iată că acum, în 2010, după un an de zile, ele au ajuns la 16 miliarde de lei, deci au crescut de mai mult de două ori”, a precizat Adrian Vasilescu, adăugând că suma se referă la toatele restanţele, inclusiv la cele de câteva zile.

Cifrele se schimbă însă când vine vorba de restanţele de peste 90 zile, care pot fi supuse executării silite de către bănci. Aici se calculează atât valoarea ratelor neplătite, ca în cazul de mai sus, cât şi restul sumelor de bani pe care clienţii le-au luat de la bănci şi nu le-au dat înapoi. „Spre exemplu, un client a făcut un credit de 100.000 de lei. Clientul a plătit 10 rate, 10.000 de lei, aşa că au mai rămas 90.000 de lei. Dacă ratele a 11-a, a 12-a, a 13-a şi a 14-a nu le-a mai plătit, adică 4.000 de lei, asta este restanţa, dar creditul este neperformant în totalitate: 90.000 de lei”, a explicat Vasilescu, adăugând că aceste restanţe de peste 90 de zile însumau, la sfârşitul anului trecut, în jur de 15 miliarde de lei, iar în prezent însumează 21 de miliarde de lei.

„Criza lasă răniţi în urmă, iar după ce România a trecut printr-un boom al creditelor, practic o epocă lumină a împrumuturilor bancare, acum e timpul plăţii, care este foarte aspră. Lumea n-are bani, deşi până acum n-au intervenit măsurile de austeritate. În partea a doua a anului, când vor fi intervenit şi măsurile de austeritate, probabil că vom avea probleme mai multe”, a mai spus Vasilescu.

„În prezent, cine are nevoie de credite trebuie să le ia numai dacă au şi mijloacele de a le returna”, a conchis consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit cifrelor publicate de BNR, un restanţier, avea în iunie, în medie o datorie 6.200 de lei, pe când în iunie 2009 cifra era de numai 3.000 de lei.

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă