11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Untitled stire

Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru Industrie şi Antreprenoriat, a declarat:

Nu trebuie să scădem datoria publică, ci să luptăm pentru creşterea economică. Trebuie să susţinem economia reală, industria şi IMM-urile. Dacă vrem să protejăm moneda unică, România trebuie să coopereze cu celelalte ţări, deoarece în viitor veţi avea Euro ca monedă.

Avem două pachete pentru a susţine economia reală. Am prezentat o strategie politică ce se numeşte Strategia Europa 2020 şi am pregătit politica inovaţiei şi noua politică industrială.

Trebuie să avem o politică angajată împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să lucrăm pentru o economie verde şi să cerem industriei să facă eforturi posibile. 

Acest nou model trebuie să fie mai competitiv şi trebuie să ne axăm pe calitate. Nu putem să câştigăm la nivel mondial dacă alegem cantitatea. Trebuie să facem investiţii foarte puternice pentru politica inovatoare şi pentru cercetare aplicată în industrie. 

Dacă vrem o politică inovatoare pentru industrie, trebuie să ne implicăm şi în învăţământ. Inovaţia vine din căsătoria dintre industrie, IMM-uri şi sistemul universitar. 

Rusia este pe cale să utilizeze tot mai multe standarde europene.

Doar 25% dintre IMM-urile noastre lucrează dincolo de frontiera naţională şi doar 13% lucrează dincolo de frontiera europeană.

Eu numesc noua politică industrială, “a treia Revoluţie Industrială”.

Am pregătit un pachet de 80 de miliarde de euro pentru inovaţie. Regulile Comisiei sunt prea complicate, nu sunt pe măsura IMM-urilor şi trebuie schimbate.

Am pregătit 2,4 miliarde de euro pentru accesul la finanţare şi turism. De aceea trebuie să lucrăm cu băncile, cu statele membre, cu birocraţiile. În europa au rămas 20 de miliarde de euro în trecerea dintre banca din luxemburg şi Băncile Naţionale.

Bursa din Londra şi Bursa din New York au acceptat să lucreze cu mine. Însă avem nevoie de o strategie europeană.

Parlamentul European va aproba noi reguli peste o săptămână pentru a coordona toate elementele. Trebuie să modernizăm şi Banca Centrală Europeană, unde să fie reprezentanţi ai tuturor Băncilor Naţionale. Aceasta este ideea mea personală.

“Mai multă Europa” este singura soluţie pe care o avem. Nu putem să abandonăm Grecia. Dacă arde casa de lângă noi şi noi o lăsăm aşa, în câteva zile focul va ajunge şi la noi. Trebuie să avem o strategie pentru viitor.

Politica industrială este în centrul politicilor europene.

Sunt un mare susţinător al pieţei libere, însă o piaţă liberă fără reguli şi obiective nu este o piaţă bună. Cred că echipa europeană are şansa de a câştiga, însă nu va fi uşor.

Dezvoltarea imm-urilor este esenţială pentru industria românească

 

 

Daniel Funeriu a declarat: industria sursa prosepritatii
obiectivele industriei: crşterea competitivităţii, participarea activă în spaţiul european de cercetare, utilizarea durabilă şi eficientă a resurselor
În R s-a adoptat un nou cod al muncii şi o nouă lege a educaţiei
rportul anual de competitivitate este un mec f util al comp statelor membre
printre cei mai imp invest: renaul, hannywell, nokia, mergem pe investiţii legate de competitivitate
accesarea fondurilor: prioritate absolută a Guv
Consolidarea IMM-urilor este esenţială pentru dezv industriei româneşti
premisa esenţială: fără inovare, competitivitatea nu este posibilă
Andreea pal Vass a declarat

 

 

 

Andreea Paul Vass:

Acest Guvern a preluat un stat nereformat, dominat de politici populiste, când criza bătea la uşă. Drumul a fost extrem de dificil, dar am reaşezat economia pe fundamente mult mai sănătoase.

Avem un deficit bugetar egal cu media europeană în 2010. Aveam a 4-a cea mai mică datorie publică şi o productivitate mai mică cu 58% comparativ cu media europeană.

Din păcate, competitivitatea europeană cunoaşte o semnificativă erodare. Europa este însă conştientă ce acest lucru.

Planurile şi programele naţionale solicitate de către UE nu pot înlocui o strategie naţională de competivitate. Europenii lucrează în medie cu 5 săptămâni pe an mai puţin decât americanii,  iar asta afectează PIB-ul pe cap de locuitor.

Asistăm la o Uniune Europeană în trei viteze.Suntem pe penultimul loc în Europa la nivelul competitivităţii. Suntem apreciaţi pentru rata de şcolarizare la nivel superior. Şchiopătăm la infrastructură şi calitatea instituţiilor publice.

România este pe primul loc în UE la ponderea investiţiilor totale în PIB şi pe locul al doilea la ponderea investiţiilor publice în PIB. În anul acesta continuăm creşterea investiţiilor în sectoarele publice.

Este mai uşor pentru români să deschidă o afacere: peste media europeană. Am redus timpul necesar pentru înregistrarea proprietăţilor în 2011 faţă de 2008.

Am susţinut 20 de proiecte mari de investiţii care au creat 6300 de locuri de muncă începând din 2009. Am facilitat trecera de la specializarea intensivă în muncă la specializarea intensivă în tehnologie. Pentru o economie mică precum cea a României, dezvoltarea economică bazată pe export este o politică inteligentă.

În 2010, exporturile au cunoscut un nivel record. Trendul continuă şi în 2011. Promovăm brandurile sectoriale strategice în industrie, IT, vinuri şi mobilă.

Ale două motoare ne ajută să recuperăm şi să câştigăm cursa: antreprenoriatul şi tehnologia. Ne-am dedicat IMM-urilor, pentru că ele sunt copiii acestei economii.

Ne adaptăm la era digitală. România ocupă locul 2 în lume în clasamentul ţărilor cu cea mai mare viteză de descărcare de pe internet. 

Guvernul pregăteşte România pentru competiţia viitorului.

În prezent, o afacere poate fi începută în 10 zile. Noi vrem să scurtăm această perioadă la trei zile. Pietrele noastre de temelie trebuie să fie munca, productivitatea şi competitivitatea.

 

 

Radu Graţian Gheţea:

Sistemul bancar românesc se află într-o situaţie favorabilă în comparaţie cu alte sisteme bancare din Europa. După lunile de recesiune, sistemul bancar românesc să găseşte într-o formă bună. Este compus din subsidiarele unor bănci puternice străine din Europa, dar şi din câteva bănci româneşti.

Sistemul bancar este pregătit pentru trecerea la Euro. În anul următor vom avea disponibil în România ceea ce se numeşte single european area. Din punct devedere tehnic, lucrurile vor fi rezolvate.

Suprataxarea băncilor

Comunitatea bancară din România consideră că ar fi incorect pentru băncile din România să fie suprataxate, în condiţiile în care statul român nu a fost obligat să recurgă al infuzii de capital pentru a ajutora sistemul bancar.

În acest moment, cand este la nivel de dezbatere, menţionez că nu ar fi corect să fie taxate băncile care nu au fost susşinute.

Vom susţine creditatea, IMM-urile, agricultura, industria şi să contribuim la co-finanţarea proiectelor cu accesare de fonduri europene.

Statul român, în încercarea de a capitaliza singura bancă cu capital de stat, s-a văzut în situaţia în care directoratul pentru competiţii de la Bruxelles să spună NU. Vă rog, d-le vice-preşedinte, să ne facilitaţi expunerea punctului de vedere în faţa d-lui comisar Almunia, deoarece este incorect ca în sistemul bancar românesc, băncile şi-au permis să-şi majoreze capitalul cu 1,3 miliarde de euro. Singra bancă de stat nu a putut să-şi majoreze capitalul, considerându-se că acesta ar putea să fie un ajutor de stat.

 

Steven van Groningen:

Consiliul investitorilor străini reprezintă două treimi din investiţiile făcute în România.

Obiectivul: îmbunătăţirea mediului de afaceri în România.

Investiţiile directe sunt cel mai bun mod de susţinere a creşterii economice.

Ce ne trebuie ca să creştem: bani sunt destui, problema este convingerea investitorilor de a-i investi în România. Ei se uită al oportunităţi şi la riscuri. oportunităţi avem, există forţă de muncă bine educată, însă există şi aspecte negative. 

Trebuie să fim predictibili şi să avem strategii clare. Trebuie să oferim acces la procesul judiciar, care să fie rezonabil şi predictibil. Legislaţia se schimbă, dar direcţiile trebuie să fie clare. Trebuie să fim parteneri corecţi pentru investitorii străini: plata la timp şi respect pentru partenerii noştri.

Trebuie să reducem birocraţia şi să îmbunătăţim productivitatea. Investitorii străini nu pot spune că sunt mulţumiţi de nivelul de birocraţie din România.

 

 

 

 

 

 

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei intitulată “Provocările pentru competitivitatea industriei europene şi rolul investiţiilor străine” organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

La conferinţa au participat şi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, consilierul primului ministru şi reprezentantul IMM-urilor din România, Andreea Paul Vass, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, şi preşedintele Consiliului investitorilor străini, Steven van Groeningen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă