22.9 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTot mai mulți români țin banii „la saltea”. Încrederea în bănci scade

Tot mai mulți români țin banii „la saltea”. Încrederea în bănci scade

Trei din zece români preferă să-și țină în casă banii economisiți. Procentul este în creștere de la 25% în 2006, atunci când doar doi din zece români apelau la această metodă. Principalele două motive pentru care românii aleg să nu mai depună bani la bancă sunt creșterea comisioanelor și scăderea dobanzilor la depozite. Acești doi factori pot face ca în unele situații clienții bancilor să rămână chiar cu mai puțini bani decât au depus în cont.

În plus, jumătate dintre români au încredere doar în bancile mari, potrivit unui studiu BRAT, citat de Mediafax. Gradul de încredere în banci a românilor ce locuiesc la oras a scăzut în privința depozitelor de la 43% în 2006, la 34% în prezent, conform Studiului Național de Audiență (SNA) Focus, realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

De asemenea, în actualele condiți economice, intenţia de a lua un credit rămâne redusă. Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. Așa se face că 37% declară că apelează la împrumuturile de la banci dacă nu reușesc să facă rost de bani.

Cu toate acestea, românii nu și-au schimbat părerea despre importanța economisirii din 2006 până în 2013. 60% dintre aceștia cred că este important să economisească bani în fiecare lună. Practic, însă, abia 28% dintre români și reușesc să facă acest lucru.

Pe de altă parte, numărul celor care au credite pentru bunuri de consum și pentru achiziția de autoturisme a scăzut în perioada analizată (2006 – 2013). Astfel, dacă 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum în 2011, procentajul s-a redus la 9% în prezent. Mai mult, intenția de contractare a unui credit în perioada următoare se situează abia la o treime față de acum 8 ani. Această tendință este simțită cel mai bine în privința creditelor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziției de automobile, doar 1,5% dintre români intenţionând să ia un credit pentru maşină, față de 5,1% în 2006.

Bancile au înregistrat însă și creșteri ale activității, scrie Mediafax. Este vorba despre segmentul conturilor curente, iar ast pentru că tot mai multe persoane încasează salariul pe card. În prezent, 29,8% dintre români dețin un cont curent în lei, iar 25,5% își încasează salariul pe card.

Tot mai mulţi români au început să acorde o importanță din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci, un milion de persoane considerând comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-și deschidă un depozit. Primul criteriu rămâne dobânda acordată la alegerea băncii, deşi procentajul celor care cred că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante s-a redus la 22%, de la 33% în 2006.

Cele mai citite

Pentru a combate absenteismul, Tesla oferă bonusuri pentru zile de concediu medical reduse, în timp ce Franța reformează sistemul de concedii

În contextul creșterii alarmante a absenteismului în Germania, angajatori de renume, precum Tesla, implementează măsuri neobișnuite pentru a motiva angajații să se prezinte la...

FNGCIMM lansează un program de finanțare pentru IMM-urile în creștere, cu credite de până la 2 milioane de euro

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) pregătește un nou program de finanțare destinat IMM-urilor aflate în expansiune, conform...

Piloții ucraineni încep antrenamentele pe F-16 în România

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat joi că piloții ucraineni au început antrenamentele pentru avioanele F-16 în România și că se pregătește...
Ultima oră
Pe aceeași temă