12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăThe Economist: "Băsescu a vorbit ca un protestatar Occupy, dar are dreptate"

The Economist: “Băsescu a vorbit ca un protestatar Occupy, dar are dreptate”

Declaraţiile lui Traian Băsescu privind restricţiile impuse de autorităţile de la Viena pe politica de credit a băncilor austriece în Europa de Est “au sunat precum lamentările unui protestatar Occupy Wall Street”, însă temerile preşedintelui sunt justificate, potrivit unui comentariu The Economist. Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile europene au obţinut “profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este “lipsă de fair play”, el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească “lăcomia” băncilor.

„Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puse, ţări care am venit mai târziu în UE să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugruma­rea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât mai ales economiei private”, a avertizat preşedintele Băsescu la conferinţa organizata de The Economist la Bucureşti.

Chiar dacă băncile-mamă restricţionează fluxurile de capital, România rămâne mai atractivă decât alte ţări din regiune, însă Europa de Est este vulnerabilă la riscuri importante propagate de criza datoriilor de stat din zona euro, notează The Economist. “Acum o lună, la Bruxelles, Băsescu credea că a obţinut condiţii în care împiedică băncile să retragă capital de la subsidiare, după ce liderii UE au convenit recapitalizarea băncilor europene. Se pare însă că acordul nu a reprezentat un angajament solid. După ce Erste a raportat pierderi de 726 milioane euro în România, iar Raiffeisen Bank ia în calcul retragerea din regiune, temerile preşedintelui par justificate”, conchide The Economist. Occupy Wall Street este o mişcare de mase pornită în New York şi extinsă în câteva zeci de oraşe din lume, care acuză bancherii că ar fi la baza crizei economice şi financiare şi a şomajului ridicat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă