14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTănăsescu: Finanţatorii externi sunt alături de România

Tănăsescu: Finanţatorii externi sunt alături de România

Reprezentantul României pe lângă Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a precizat că deşi unii directori ai FMI consideră creşterea TVA-ului ca generatoare de inflaţie, aceştia recunosc că măsurile luate de Guvernul Boc consolidează “anvelopa fiscală”, informează NewsIn.

“Mesajul Fondului de sâmbătă este unul pozitiv, care îmbunătăţeşte percepţia despre România pe pieţele internaţionale. Mesajul principal este acela că finanţatorii externi sunt alături de România în acest proces al revenirii la creştere economică”, susţine Tănăsescu.

El spune că Fondul a încurajat autorităţile să continue programul de consolidare fiscală în acest an şi în anii care urmează.

“Fondul a ţinut să sublinieze faptul că reformele structurale, accelerarea implementărilor, reprezintă cheia într-o recuperare cât mai rapidă a economiei româneşti”, adaugă Tănăsescu.

Consiliul Director al FMI a anunţat sâmbătă că a finalizat cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu România şi a aprobat eliberarea unei tranşe de 913,2 milioane euro care poate fi transferată imediat.

“Pe fondul unei ample recesiuni, autorităţile române au făcut paşi semnificativi către refacerea stabilităţii macroeconomice şi obţinerea unei ajustări ordonate a dezechilibrelor existente înainte de debutul crizei. Acestea au luat măsuri ambiţioase de ajustare, pentru a stăvili poziţia fiscală în declin şi pentru a pregăti o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor publice”, a spus John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului.

Acordul stand-by cu Fondul a fost aprobat pe 4 mai 2009 şi însumează aproximativ 13,607 miliarde euro. Acordul permite statului acces la resursele FMI în echivalentul a 1.111% din cota României în cadrul Fondului. Comitetul executiv a anunţat că a aprobat şi cererea României de amânare a relizării anumitor criterii de performanţă, care ar fi trebuit să fie îndeplinite până la sfârşitul lunii iunie 2010.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă