18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpiri semnificative la transportul în comun din Capitală

Scumpiri semnificative la transportul în comun din Capitală

Bucureștenii puteau fi considerați, până nu de mult, cei mai norocoși în ceea ce privește costul mijloacelor de transport în comun, ținând cont că plăteau cel mai ieftin bilet de autobuz la nivelul marilor orașe din țară.

De la 1 august, însă lucrurile se vor schimba, iar transportul în comun din București se scumpește semnificativ, municipalitatea anunțând creșteri atât la metrou, cât și la autobuze. Astfel, călătoria cu autobuzul va costa acum 3 lei, față de 1,3 lei în prezent, o majorare de 130%, în timp ce o călătorie cu metroul va ajunge la 3 lei, de la 2,5 lei în prezent, o creștere de 20%.

Autoritățile au tot anunțat de-a lungul anilor majorări ale tarifelor de călătorie, însă abia acum au luat decizia, deși atât STB, cât și Metrorex au avut pierderi de zeci de milioane de lei anual. Societatea de Transport București (STB) și-a anuntat un buget pe 2021 de 1,3 miliarde lei din care subvenția de la Primăria Capitalei este de 1,038 miliarde lei, 117 milioane lei suma pentru gratuitățile și reducerile acordate călătorilor de municipalitate și circa 96 milioane lei încasările din bilete și abonamente. Cheltuielile estimate cu personalul sunt circa 969 milioane lei, adică 60,2 % din buget, iar cele pentru bunuri și servicii (combustibil, piese de schimb) – 300 milioane lei. La STB, salariu mediu este de 3.000 – 4.000 de lei. Un șofer câștigă între 3.500 – 4.500 de lei, iar un inginer aproximativ 5.500 de lei. În schimb, directorii au salarii și 15.000 de lei pe lună.

„Un bilet comun Metrorex-STB de 5 lei va oferi acces timp de 90 de minute la ambele rețele de transport. Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex)”, potrivit STB.

Metrorex este considerată o gaură neagră pentru bugetul statului. Statul român a plătit subvenții de 683 milioane de lei 2020 pentru transportul de călători cu metroul, sumă de 2,2 ori mai mare decât în 2016. Dintre care, cheltuielile cu personalul reprezintă 61,33%. Directorii mari din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei. Cele mai mici salarii în mână din Metrorex sunt în jur de 3.000 – 4.000 de lei. Compania își acoperă bugetul în proporție de 30% din venituri proprii.

”La o creştere de 20% pe zona tarifară, în medie, că nu trebuie să crească la fel titlul de două călătorii cu abonamentul, se pot aduce undeva la 50 de milioane de lei în plus pe an, ceea ce ajută pe partea de venituri”, sunt calculele făcute de ministrul transporturilor Cătălin Drulă.

Chiar și cu scumpiri la STB mai mult decât dublu, cei care își cumpără abonamente nu vor simți o majorare atât de mare. De exemplu, cei care aveau abonament atât la metrou, cât și la autobuze pe toate liniile vor plăti lunar de la 1 august, suma de 140 de lei, în loc de 120 de lei. Rămâne de văzut câți bani vor fi recuperați după aceste majorări și ce se vor face concret cu banii, dacă vor merge tot în majorări de salarii, în investiții sau direct la bugetul mare.

În marile orașe din țară, tarifele la biletele pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun erau mai scump, chiar dublu față de București, dar acum Capitala va trece pe primul loc. Astfel, bucureștenii vor plăti aceleași tarife ca în Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, unde o călătorie costă deja 2.5 lei.

TEHNIC VORBIND

5 lei, prețul pentru 2 călătorii în Cluj

5 lei, prețul pentru 2 călătorii în Iași

5 lei, prețul pentru 2 călătorii în Timișoara

3 lei, prețul pentru 2 călătorii în Constanța

Cu scumpirea biletului la transportul în comun din București, tot stăm bine față de alte capitale europene. Mai ieftin ar fi la Sofia (Bulgaria), unde călătoria costă puțin peste 2 lei. Dar țările din vest au prețuri ceva mai considerabile. La Berlin, o călătorie cu mijloacele de transport în comun costă 14.5 lei, iar la Viena tariful acesteia este în jur de 12 lei. Dacă vreți să vizitați Parisul cu autobuzul sau metroul ar trebui să scoateți din buzunar 9.5 lei. Nici la Roma sau la Madrid nu este chiar ieftin, un drum prin oraș vă costă 7.5 lei. La Budapesta prețurile sunt la fel ca cele practicate în Capitala noastră, astfel că o plimbare prin oraș cu tramvaiul sau autobuzul vă face mai săraci cu 5 lei. E drept că nici condițiile de transport în comun nu pot fi comparate, la fel nici salariile, dar cert este că de la 1 august, va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunar pentru acest serviciu.

 

 

 

 

 

 

 

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă