22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăScad chiriile comerciale

Scad chiriile comerciale

Estimare. Tarifele pentru inchirierea spatiilor  s-au redus in ultimele luni cu pana la 30%.

Chiriile spatiilor comerciale au scazut in ultimele luni, ca urmare a blocajului de pe piata imobiliara si a scaderii consumului. O parte dintre retaileri sustin ca tarifele chiriilor sunt cu pana la 30% mai mici fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Ajustarea preturilor

"Preturile pentru spatiile inchiriate sunt categoric in scadere", a declarat, recent, pentru Mediafax, Catalin Florea, director de inchiriere in cadrul dezvoltatorului Echo Investment.

Pe de alta parte, directorul de investitii al firmei de consultanta imobiliara GVA ASCO Properties, Charlie Henry, considera ca scaderea chiriilor nu este neaparat o consecinta a crizei financiare, nivelul acestora fluctuand intr-o economie de piata normala, in functie de cerere si oferta.

"In Romania, chiriile erau foarte mari si acest lucru nu era chiar corect, avand in vedere ca este o economie in curs de dezvoltare. Acum are loc o reasezare a acestor preturi", a precizat Charlie Henry.

In paralel cu reducerea chiriilor, balanta puterii de negociere dintre dezvoltatori si retaileri s-a inclinat, in ultimele luni, in favoarea celor din urma, acestia devenind, totodata, mai selectivi in privinta centrelor comerciale in care deschid magazine.

Amanarea extinderii

Silviu Apriutesei, director de expansiune al retailerului de imbracaminte Takko Fashion, a spus ca valoarea chiriilor a scazut in ultima perioada, ajungand sa fie cu pana la 30% mai mica fata de sfarsitul anului trecut. El a motivat diminuarea prin faptul ca unii retaileri si-au amanat extinderea retelei, din cauza scaderii vanzarilor, in timp ce oferta de spatii comerciale de inchiriat a crescut.

Potrivit consultantilor imobiliari, investitorii straini se concentreaza in prezent pe tarile lor de origine, unde sunt piete pe care le cunosc mai bine. In timp ce, fata de tari precum Romania, ei manifesta o atitudine de asteptare, in conditiile in care nu se stie daca actuala criza a atins punctul maxim.

Reevaluare

Expertul imobiliar Dan Ionascu de la compania Cushman & Wakefield a precizat, recent, pentru Mediafax, ca ultimele rapoarte evidentiaza o reactivare a cererii chiriasilor, in domeniile farmaceutic, educational si legal deoarece ocupantii isi reevalueaza necesarul de spatii de birouri.

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă