16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSAP şi Intel se luptă pentru serviciile informaticienilor clujeni

SAP şi Intel se luptă pentru serviciile informaticienilor clujeni

Piaţa locală de IT este foarte dinamică, iar fuziunile, achiziţiile şi alianţele se înmulţesc pe zi ce trece.

Piaţa de IT din Cluj a intrat într-o efervescenţă puţin obişnuită. O serie de companii de talie mondială au achiziţionat firme clujene. La rândul lor, companiile clujene s-au aliat în clusterul Cluj IT, în care sunt membri şi cele mai importante universităţi clujene, autorităţile locale şi entităţi precum Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord-Vest ori compania Tetarom, care administrează trei parcuri industriale operaţionale în judeţ.

Intel a cumpărat Kno

Ultimul exemplu de achiziţie este cel realizat de gigantul mondial Intel, cel care mare producător de microprocesoare. Compania internaţională a achiziţionat firma clujeană Kno, specializată în producerea de software educaţional. Astfel, Intel a anunţat mărirea echipei din România cu 35 de persoane, care vor lucra în Cluj-Napoca. Până acum, compania avea 380 de angajaţi care lucrau în sediul din Bucureşti. La nivel mondial, Intel are peste 100.000 de angajaţi.

SAP România îşi măreşte echipa de la Cluj

Însă gigantul american Intel va trebui să se lupte pentru serviciile informaticienilor clujeni cu SAP România. Este vorba de subsidiara locală a celui mai mare producător de software şi tehnologie pentru afaceri la nivel mondial, SAP AG. SAP România va începe din 2014 un nou program de recrutare pentru centrul de consultanţă din Cluj-Napoca. Reprezentanţii companiei estimează că, în următorii doi ani, SAP România va număra 100 de angajaţi în centrul din Transilvania.

În prezent, centrul de consultanţă SAP Nearshore Center din Cluj-Napoca numără aproximativ 30 de angajaţi.

În primele trei luni din 2014, compania doreşte să organizeze o nouă ediţie a programului de recrutare SAP Academy, dedicat celor interesaţi să devină consultanţi SAP şi care presupune parcurgerea unor training-uri intensive de specialitate şi susţinerea unor examene pentru obţinerea certificării internaţionale SAP. În urma acestui program, compania intenţionează să angajeze 20 de noi consultanţi pentru centrul din Cluj-Napoca.

Printre alte mijloace de recrutare pe care compania le va folosi în perioada următoare se numără şi anunţurile online pe site-urile specializate şi reţelele de socializare, newsletterele, precum şi târgurile de joburi.

„Pentru următoarele angajări, vom căuta atât oameni cu experienţă în implementarea soluţiilor SAP şi care pot coordona echipele de juniori proaspăt create, cât şi buni cunoscători ai unor procese de business, cu o vastă experienţă într-o anumită arie de activitate şi care vor putea cu uşurinţă să-şi însuşească, în cadrul academiilor, soluţiile SAP”, a declarat Gheorghe Olteanu, directorul SAP Nearshore Center România.

Reprezentantul companiei a mai precizat că viitorii angajaţi ai centrului din Cluj-Napoca trebuie să fie vorbitori de limba germană şi să aibă cunoştinţe avansate în ceea ce priveşte procesele logistice, în special SCM, TM, IS-U şi ERP Logistics.

Noul program de recrutare face parte din strategia de extindere a serviciilor de consultanţă pe care SAP le oferă în România, în centrele NSC din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Angajaţii NSC Cluj-Napoca furnizează servicii IT în principale pentru clienţi din Europa Centrală şi de Vest, în ţări precum Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Olanda. În prezent, în cele trei centre din România lucrează peste 350 de specialişti care asigură servicii la cele mai ridicate standarde pentru clienţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

”Ca lider de piaţă pe segmentul soluţiilor software pentru afaceri, SAP (NYSE: SAP) ajută companiile de orice dimensiune şi din orice tip de industrie să-şi gestioneze afacerile mai bine. De la back office la consiliul director, din depozite până la punctele de desfacere, din computer până la instrumentele mobile de comunicare – SAP transferă oamenilor şi organizaţiilor încrederea şi puterea necesare pentru a lucra împreună eficient şi pentru a folosi eficace resursele interne ale afacerii, astfel încât să fie cu un pas înaintea competitorilor. Aplicaţiile şi serviciile SAP ajută peste 248.500 de clienţi să gestioneze profitabil operaţiunile şi resursele, să se adapteze continuu şi să crească sustenabil”, spun reprezentanţii companiei.

EBS, preluată de o firmă britanică

Anunţurile celor de la Intel şi SAP România vin la scurtă vreme după de firma britanică NTT DATA Corporation, prin subsidiara sa, NTT DATA EMEA, a semnat un acord cu EBS România din Cluj-Napoca. Acordul priveşte preluarea întregului pachet de acţiuni al EBS România S.A., companie specializată în furnizarea de servicii IT de tip nearshore pentru clienţi internaţionali, în special din ţările vorbitoare de limbă germană.

EBS are o experienţă de 13 ani în externalizarea de servicii IT precum dezvoltare software, testare, asigurarea calităţii şi servicii de suport pentru managementul aplicaţiilor. Pe piaţa locală EBS a devenit ca şi furnizor de succes în domeniul serviciilor IT. Această achiziţie face parte din strategia de dezvoltare a NTT DATA direcţionată spre promovarea unor soluţii suplimentare de externalizare a serviciilor de management al aplicaţiilor, integrare SAP, platforme Microsoft şi Java. Datorită competenţelor companiei EBS, NTT DATA EMEA îşi va extinde serviciile de outsourcing furnizate în prezent din India, sudul Italiei şi Vietnam.

Daniel Metz, CEO al EBS, a adăugat că “Astfel, asigurăm cea mai bună abordare pentru consolidarea creşterii şi internaţionalizării viitoare a companiei. Ne bucurăm să oferim servicii IT nearshore la scară europeană către un portofoliu vast de clienţi globali ai NTT DATA, continuând în acelaşi timp să ne extindem activitatea pentru companii IT internaţionale şi clienţi din România”. Pe piaţa clujeană au mai anunţat angajări şi companii precum iQuest, Yonder ori Thomsons Online Benefits. Potrivit unor estimări neoficiale, în perioada următoare, în industria IT vor fi create peste 1.000 de noi locuri de muncă.

Explicaţie foto: Informaticienii clujeni sunt tot mai căutaţi de giganţii internaţionali

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...
Ultima oră
Pe aceeași temă