11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia turistică, vândută străinilor pentru 1.100 €

România turistică, vândută străinilor pentru 1.100 €

 

Circuitele turistice ale României reprezintă o atracție pentru occidentalii trecuți de 45 de ani, mulți dintre ei ieșiți la pensie, dar interesați să descopere specificul unor zone ce nu le sunt familiare.

Apelurile pentru descoperirea României sunt tot mai pregnante și se aud din toate părțile. Ar fi de ajuns să îl menționăm pe Prințul Charles, devenit proprietar de case și pământuri în Ardeal, sau pe Charles Ottley, realizatorul unora dintre cele mai frumoase documentare despre Carpați și Delta Dunării și care mi-a declarat într-un interviu că nicăieri în lume nu a văzut un loc similar cu Transilvania.

La televiziuni a reînceput difuzarea controversatului clip publicitar Explore The Carpathian Garden (filmul oficial de prezentare a României turistice). Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Turism a cerut rețelei de televiziune Scripps Networks International Limited să conceapă, filmeze și realizeze o serie de clipuri de prezentare a României ca destinație turistică. Aceste filme au fost difuzate timp de un an pe unul dintre posturile deţinute de această companie, anume Travel Channel.

Totul a costat un milion de euro. Potrivit contractului, “planul media acoperă perioada mai 2013 – martie 2014, în total aproape 7.000 de minute de emisie. Regimul de difuzare TV este săptămânal, în cel puţin 21 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, obligatoriu în Austria, Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Rusia”, ne-au precizat reprezentanți ai Autorității entru Turism.

Prețuri aliniate

O minimă promovare a României turistice în Occident există. Dar ce promovăm? „România liberă“ a vrut să afle ce conțin circuitele turistice (de minim o săptămână) oferite străinilor, la ce preț și dacă aceste oferte sunt competitive. Reprezentanții portalului turistic “observayvive” susțin că “toți străinii care au vizitat România au rămas cu o impresie deosebită și că mulți oameni din Spania sunt dispuși să călătorească în România. Atunci am decis să deschidem un portal turistic de unde spaniolii să afle mai multe despre această țară minunată în afară de Hagi,

Nadia și Contele Dracula”. Oferta pentru un circuitul de zece zile intitulat “Esencia de Romania” (se vizitează Sighișoara, Bucovina, Bran, Maramureș) este de 1.105 euro. Francezii de la “promovacance” au trei oferte “Roumanie Secrete” pentru 900 de euro, “Legendes de Roumanie” pentru 800 de euro și un altul care costă 1.500 euro. Trebuie spus că toate circuitele sunt de o săptămână. Portalul turistic “Nouvelle frontieres” oferă un circuit al României, tot de o săptămână, la 900 euro. Pentru britanici, Cox&Kings oferă circuitul “Timeless Romania” cu prețuri începând de la 1.200 euro (8 nopți). Un tur de zece zile în care se vizitează mănăstirile, Transilvania, Bucovina și castelele medievale costă aproape 2.000 de euro. Portalul “ciaoromania” oferă italienilor un “Grand Tour Romania” la prețul de 800 de euro, dar biletele de avion nu sunt incluse. Portalul “viaggidiboscolo.it” oferă opt nopți în România pentru 1.200 de euro.

Ofertă mai bună decât la vecini

Dragoș Pirnog, expert în turism organizează, la rândul său, circuite turistice în România. Pachetul companiei sale Explore Travel intitulat – Treasures Romania – îl poartă pe turist, timp de 12 zile și pentru 1.095 de euro prin Deltă, Maramureș și Transilvania. “Un circuit la un preț de aproximativ 1.000 de euro pentru un tur de 10-12 zile în România este mai mic decât o ofertă similară în alte țări din Europa”, ne-a precizat Dragoș.” Din punctul său de vedere, România are o ofertă mai variată în comparație cu țările vecine.

“În România poți face un circuit extrem de interesant având o varietate însemnată de lucruri, de zone turistice sau de agrement de vizitat. Fiecare are un specific aparte dat de regiunile istorice de care aparțin. Ungaria, de exemplu, este inclusă într-un tur al vechiului Imperiu Habsburgic cu vizite ale orașelor Budapesta, Bratislava, Praga și Viena. Pentru turiștii din Europa Occidentală, România este o destinație nouă și interesantă atât datorită locurilor pe care le pot vizita, cât și datorită prețului”.

portret

Cine vizitează România

Marea majoritate a turiștilor europeni care cumpără circuite în România au peste 45 de ani. În general la nivel mondial circuitele culturale sunt populare printre oamenii de vârsta a treia şi, desigur, România nu face excepție. Transilvania, Bucovina, Maramureș sunt cele trei zone foarte interesante, în vreme ce Delta Dunării poate fi o atracție de sine stătătoare. România poate atrage turiști din țările de unde accesul este relativ ușor, cu legături directe precum Spania, Italia, Germania sau Anglia. Cu un zbor direct și la un preț bun, pachetul cu serviciile din România devine atractiv. Principala problemă este lipsa autostrăzilor, explică Dragoș Pirnog.

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Opt persoane au murit într-un restaurant din Beirut în urma unui incendiu porvocat de explozia unei butelii de gaz

Un incendiu provocat de explozia unei butelii de gaz a ucis marţi cel puţin opt persoane într-un restaurant din capitala Libanului, Beirut, au informat...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă