19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia începe exportul de gaze în Ungaria

România începe exportul de gaze în Ungaria

România va începe să exporte cantităţi reduse de gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged, în luna decembrie a anului curent, iar pentru atingerea capacităţii maxime de transport prin această conductă sunt necesare investiţii de 120 milioane de euro, transmite Mediafax.

România şi Ungaria au convenit să realizeze toate investiţiile necesare pentru importul-exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged până în 2016, potrivit unui plan de administrare al Transgaz (TGN) elaborat de Consiliul de Administraţie al companiei de stat.

Conducta Arad-Szeged a fost proiectată să transporte, la capacitate maximă, o cantitate anuală de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al României.
“Având în vedere importanţa regională a proiectului, precum şi valoarea ridicată a investiţiei, proiectul a fost propus pe lista proiectelor de interes comun la nivelul UE, listă care va fi adoptată până la finele acestui an”, potrivit documentului citat.

Planul de administrare precizează că realizarea acestui proiect asigură premisele deschiderii unui culoar “esenţial” de transport al gazelor dinspre regiunea Mării Negre înspre pieţele central şi est-europene.

Rutele Bulgaria şi Republica Moldova

Tot până în 2016 România intenţionează să finalizeze altă conductă de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse. Investiţia în această conductă este de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezintă partea Transgaz.

“Într-un prim stadiu, conform deciziei de finanţare a Comisiei Europene, proiectul va asigura un flux de gaze minim în regim de urgenţă. (…) Având în considerare faptul că asigurarea curgerii bidirecţionale este o cerinţă a Regulamentului Uniunii Europene, Transgaz este în discuţii cu partenerii din Bulgaria pentru a extinde capabilităţile tehnice ale acestui proiect spre flux bidirecţional până la sfârşitul anului 2016”, se arată în planul de administrare, potrivit Mediafax. Termenul iniţial de finalizare al interconectării cu Bulgaria, res­pectiv iunie 2013, a fost depăşit, iar părţile au solicitat Comisiei Europene o extensie a termenului de finalizare până la 31 decembrie anul curent.

România mai are în plan conectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu Republica Moldova şi cu Serbia. Transgaz este controlată de Ministerul Finanţelor Publice.

Autorităţile de la Bucureşti au în vedere şi conectarea reţelei româneşti de transport al gazelor cu Republica Moldova şi Serbia.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă