12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecuperarea creanțelor, o afacere înfloritoare din care pierde datornicul

Recuperarea creanțelor, o afacere înfloritoare din care pierde datornicul

În prezent, piaţa recuperării de creanţe nu este supravegheată, nu are o lege -proprie de funcţionare și este printre puținele care crește de la an la an. Băncile vând pe nimic recuperatorilor -creditele neperformante, fară să-și anunțe clienții. Legal, aceștia pot refuza să le dea vreun ban noilor intrați în afacere.

Telefoanele insistente ale recuperatorilor, vizitele la domiciliu, interogarea vecinilor și datorii umflate peste noapte. Mulți români au ajuns să fie hăituiți de firmele de recuperare creanțe, cărora băncile le-au vândut creditele considerate neperfomante. Numai în acest an Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a primit circa 100 de reclamații cu privire la recuperatori.

Iar multe din aceste cazuri au ajuns în instanță. Pe de o parte firmele de recuperare creanțe -i-au dat în judecată pe cei de la care aveau de luat bani, iar cei care s-au trezit că banca le-a vândut creditul s-au îndreptat împotriva recuperatorilor. De exemplu, un client al BCR din Alba Iulia a reușit în instanță să desființeze executarea silită pornită împotriva sa de către recuperatori. Concret, acesta și-a plătit la timp ratele până când banca a refuzat să-i mai încaseze banii motivând că recuperatorii de la IFN Capital Finance, prin EOS KSI România, în calitate de administrator al activelor, au preluat creanța. Clientul băncii a refuzat să plătească firmei de recuperare creanțe arătând că nu a semnat nici un contract cu aceasta și că este debitor doar în raport cu banca.

"Mecanismul cesiunii creanţelor bancare către societăţile specializate de recuperare ascunde, sub aparenţa legalităţii, numeroase nereguli şi încalcări ale legii”, spune Amalia Postu, avocat partener în cadrul Postu Leonte şi Asociaţii SCA. Aceasta recomandă celor vânați de recuperatori să verifice dacă nu se află în situaţia în care creanţa a fost prescrisă, situație în care nu mai există obligaţia legală de a achita -sumele pretinse.

„Bancherii şi-au acoperit mare parte din aceste credite din dobânzile uriaşe percepute, astfel că le-a fost simplu să scape de datornici. La rândul lor, firmele de creanţe au cumpărat creditele ieftin şi, din marja rămasă, îşi acoperă un profit semnificativ. De pierdut au clienţii care, aflaţi în incapacitate de plată, s-au văzut cu veniturile blocate şi bunurile scoase la vânzare. Legea falimentului personal a venit prea târziu pentru majoritatea”, susțin experţii KeysFin.

Harta datornicilor

În România există în prezent 193 de firme de recuperare a creanțelor, care au realizat anul trecut afaceri de 194 milioane de lei, conform unei analize realizată de KeysFin pe baza datelor depuse de aceste companii. -Numărul firmelor specializate în recuperarea datoriilor aproape s-a dublat în intervalul 2010-2014. Astfel, dacă în urmă cu cinci ani erau înregistrate 105 firme, în 2012 s-a ajuns la 158, în 2013 la 182, respectiv la 193 în 2014. Şi afacerile acestora au evoluat semnificativ, de la 121,9 milioane de lei în 2010, la 169,4 milioane în 2011, 184,5 milioane lei în 2013 şi 194 milioane lei în 2014. Iar profitul recuperatorilor a avansat de la 19,3 milioane de lei în 2010 la 21,1 milioane în 2014. Cea mai mare firmă din piaţa recuperării de creanţe este EOS KSI România, care a raportat anul trecut 590 de salariaţi şi afaceri de 61,1 milioane de lei, cu un profit de aproape 1 milion de lei. Pe următoarele patru poziții se află Asset Portfolio Servicing Romania SRL, Top Factoring SRL, VS Comunication SRL şi Cycle Eurpean SRL.

Cele mai multe firme de recuperare de creanţe se află în -zona Capitalei, afacerile acestora depăşind 174 milioane de lei. O hartă a datornicilor, realizată din prisma business-ului de recuperare creanţe, situează zona Moldovei pe locul secund, cu 14,7 milioane de lei, urmată de Nord-Est cu 1,7 milioane şi Centru cu 1,1 milioane lei. Zonele de Vest, Sud-Vest şi Sud ale ţării abia dacă au adunat împreună 1,9 milioane de lei. Reamintim că, în primăvara acestui an BCR a scos la vânzare în bloc un pachet de credite neperformante de 3,6 miliarde de euro, cel mai mare din istoria României.

În septembrie însă, banca a renunțat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde de euro, din cauza ofertelor prea scăzute. De asemenea, compania cehă APS Holding, -care a cumpărat un pachet de credite ipotecare neperformante de la Volksbank România, a vândut active imobiliare în valoare de peste 33 milioane de euro.   

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă