11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata Victoriei - O zona de patrimoniu turistic

Piata Victoriei – O zona de patrimoniu turistic

Atestat documentar pentru prima oara in 1459, intr-un act emis de Vlad Tepes si devenit capitala a Tarii Romanesti, doua secole mai tarziu, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul, a reusit sa conserve, pe parcursul unei istorii de peste jumatate de mileniu, o serie apreciabila de monumente arhitectonice si sectoare de interes, care astazi, constituie un important patrimoniu turistic al orasului.

Situata in partea de nord a Capitalei, reprezinta o astfel de zona, plasata la intersectia a patru bulevarde, cu trafic intens si adapostind un numar semnificativ de obiective culturale si istorice. Capodopere artistice ale secolului trecut, institutii, muzee, scoli sau ambasade atrag atentia turistilor, marea majoritate beneficiind si de programe flexibile de vizitare. In ultimii ani, alaturi de acestea, s-au ridicat noi sedii de firme comerciale sau banci, impresionante constructii masive din sticla fumurie si metal. Toate cladirile existente in compunerea pietii, cunosc o istorie si un aspect arhitectural distinct, dovedind, un conglomerat de stiluri si volume ce asigura un farmec aparte zonei. Astfel, pe una din laturile scuarului, poate fi admirat, impunatorul Palat Victoria, sediul actual al Guvernului, opera a arhitectului Duiliu Marcu, autorul unor studii de sistematizare, vizand intregul areal al pietii. Cladirea, data in folosinta la mijlocul secolului XX, placata la exterior cu travertin romanesc de Deva si la interior cu marmura de Ruschita, Botticino si Carrara, adaposteste o serie de sali, galerii si holuri impresionante. Paralel cu palatul, la intrarea pe aleea Pavel Kiseleff, dar in acelasi areal al Pietei, poate fi vizitat, un complex muzeal, format din trei formidabile opere arhitectonice, numerotate consecutiv pe Lista Monumentelor Istorice, apartinand Ministerului Culturii si Cultelor. Acestea sunt, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul Taranului Roman (foto sus) si Muzeul National de Geologie.

Importante lacasuri culturale

Muzeul "Grigore Antipa", poarta numele unuia din primii ecologi ai Europei, director al institutiei timp de peste jumatate de secol si initiator al dioramelor biogeografice – spatii de expunere care refac cadrul natural de viata. Anul acesta, se implinesc 100 de ani, de la inaugurarea oficiala a edificiului actual, efectuata in prezenta regelui Carol I, la 24 mai 1908. De-a lungul timpului, muzeul a sustinut o serie de programe prin care si-a propus, realizarea unei educatii ecologice, adresandu-se, in special elevilor si studentilor, prin organizarea de conferinte, lectii recapitulative, excursii cu specific ecologic si campanii de informare in scoli.

In imediata apropiere a Muzeului de Istorie Naturala, se afla o somptuoasa cladire, proiectata in stil neo-romanesc, la inceputul secolului XX, de ilustrul arhitect Nicolae Ghica-Budesti. Edificiul placat cu caramida rosie aparenta, este din 1990 sediul Muzeului Taranului Roman , beneficiar al unei ample colectii de repere, care prin prisma valorii culturale estimate, a reusit sa castige sase ani mai tarziu, distinctia EMYA (European Museum of the Year Award). Timp de patru zile pe saptamana, in cadrul muzeului functioneaza "Atelierul de creativitate", avand loc cursuri alternative de etnologie, modelaj in lut, broderie sau fotografie, repartizate pe grupe de varsta, intre 5 si 18 ani. Infiintat in 1906, Institutul Geologic al Romaniei, adaposteste in incinta sa Muzeul National de Geologie. Cu peste 80.000 de esantioane, dispuse pe parcursul a 22 de sali, institutul prezinta toate stadiile de formare a mineralelor, de la nasterea planetei si pana in prezent. In afara programelor educative, intitulate "Fabrica de indemanare" si adresate copiilor, muzeul mai organizeaza anual, un numar important de prelegeri, abordand impactul vietii cu mediul inconjurator si aportul adus de umanitate, la pastrarea cat mai intacta a habitatului natural.

Taxe de acces

Toate cele trei muzee, au programul de vizitare cuprins intre orele 10 si 18, cu perceperea unei taxe de intrare de 6 lei pentru persoanele adulte si 3 lei pentru elevi, studenti sau pensionari. Costurile privind participarea la o sedinta, in atelierele dedicate, variaza intre 2 si 5 lei. Muzeul "Grigore Antipa", are amenajat un sector pentru pesti exotici, unde biletul este de 3 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, iar in sectorul tematic – in aceasta perioada fiind expuse fragmente ale dinozaurilor din Patagonia – practicandu-se preturi de 11 lei biletul, respectiv 7,5 lei pentru elevi si studenti. Pentru fotografii, se percepe o taxa de 4 lei. Muzeul Taranului Roman aplica o metoda de acces gratuit, timp de 2 zile pe saptamana, pentru membrii Uniunii Artistilor Plastici, dar si a elevilor sau studentilor inscrisi in institutiile cu profil artistic. Tot aici, mai poate fi achizitionat si Ghidul Muzeului taranului Roman, in valoare de 50 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă