0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPiața imobiliară dă semne de revenire

Piața imobiliară dă semne de revenire

Creșterea medie, la nivelul întregii țări, va fi de aproximativ 5 la sută în acest an, spun experții.

Piața imobiliară din România își revine după o lungă perioadă de recesiune, declanșată de criza economică și întreținută apoi de stagnarea creditării, și va înregistra, până la finalul lui 2015, o creștere de 5 la sută, estimează analiștii. Creșterea va privi atât prețurile, cât și numărul de tranzacții, spune omul de afaceri clujean Răzvan Cuc, care conduce una dintre numeroasele companii de consultanță în domeniul imobiliar.

”Tot mai mulți cumpărători aleg să achiziționeze un imobil încă din faza incipientă, când există doar pe planșetă”, a adăugat Răzvan Cuc. El a afirmat că o efervescență puternică se manifestă pe piețele din marile orașe, în special în București, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. Concluziile sunt întărite și de alți specialiști, care afirmă că marile orașe vor reprezenta motorul creșterii în acest domeniu. Omul de afaceri din Cluj a mai remarcat faptul că vânzătorii au înțeles că trebuie să facă o serie de concesii, în contextul în care cumpărătorii au devenit mai analitici și mai pretențioși. De asemenea, Răzvan Cuc a spus că speră ca, în ciuda revenirii pieței imobiliare, cumpărătorii să rămână cumpătați și să nu adopte din nou comportamentul din perioada boom-ului imobiliar.

Tendință confirmată

Există și alți experți care confirmă această tendință. De exemplu, studiul publicat de cea mai mare companie românească din domeniul consultanței, Darian. Sunt și voci care spun că revenirea pieței construcțiilor va duce și la revenirea industriei producătoare de materiale de construcție, precum și a industriei mobile, potrivit ClujToday.ro.

De asemenea, o evaluare independentă afirmă că, în Cluj-Napoca, numărul de tranzacții încheiate în primul semestru al anului 2015 a fost cu 18 la sută mai mare decât numărul de tranzacții încheiate în semestrul similar al anului 2014.  

Cele mai citite

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă