11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăOMV isi revizuieste investitiile in Romania

OMV isi revizuieste investitiile in Romania

» Pentru 2009, Petrom are prevazute investitii de 1,1 miliarde euro.

» OMV a pus la inceputul anului la dispozitia Petrom o linie de finantare de 0,5 miliarde euro.

Grupul energetic austriac OMV AG, proprietarul Petrom, isi revizuieste planurile de investitii in rafinariile din Romania, avand in vedere scaderea preturilor la energie, urmand a lua o decizie pana la finele anului, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

"Totul este posibil, avand in vedere conditiile in care unul dintre factorii decisivi este cash flow-ul, iar evolutiile de pe piata vor juca si ele un rol important", a declarat seful Diviziei de rafinare si marketing de la OMV, Gerhard Roiss.

Reducerea investitiilor in capacitatile de rafinare ale Petrom, Petrobrazi si Arpechim este deja prinsa in bugetul de venituri si cheltuieli (BVC) pe 2009. Intr-un an dificil precum 2009, chiar daca si-a redus cu mai mult de un sfert investitiile in raport cu cele din 2008, Petrom si-a programat totusi un volum ridicat de investitii, de 1,1 miliarde euro (4,73 miliarde lei). Segmentul de rafinare are alocate investitii de 571 milioane lei, cu 31% mai reduse decat in 2008, deoarece conducerea Petrom a decis sa decaleze cu un an, pana in 2012, finalizarea proiectului de modernizare a rafinariei Petrobrazi. Investitiile pentru modernizarea Petrobrazi sunt estimate a se ridica la 1,5 miliarde euro. De asemenea, la rafinaria Arpechim, pentru a carei depreciere din cauza nerentabilitatii s-au constituit provizioane importante, Petrom va realiza in 2009 doar investitii de mediu.

OMV si-a modernizat cele trei rafinarii din Europa Occidentala, in timp ce rafinariile din Romania sunt neprofitabile din cauza consumului mare de energie si a productiei reduse de motorina. Grupul austriac si-a redus deja planurile de investitii pentru 2009 cu aproximativ o treime pentru a pastra lichiditatile, in conditiile in care cererea pentru benzina si motorina a scazut din cauza recesiunii globale.

Cele doua rafinarii pe care OMV le are in Romania au afisat pierderi operationale anuale de aproximativ 200 milioane de euro si au nevoie de investitii de pana la 1,5 miliarde euro pentru a fi aduse la aceleasi standarde cu rafinariile occidentale.

"Perioadele de timp s-au schimbat, totul este acum pe termen mediu si lung, iar abordarea de tip «asteapta si vezi» depinde de clientii nostri", a declarat Gerhard Roiss. Potrivit acestuia, OMV este in continuare interesat de constructia unei rafinarii la Ceyhan, Turcia, si vrea sa ramana o companie petroliera integrata, cu activitati in productia de petrol, capacitati de rafinare si benzinarii din Bavaria pana in Turcia.

Gerhard Roiss a informat ca nu are de gand sa extinda capacitatea de rafinare a OMV in urmatorii doi ani. "Nu avem planuri pentru cresterea masiva a capacitatilor noastre de rafinare, dincolo de actuala capacitate de 530.000 barili echivalent petrol pe zi", a declarat Roiss.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă