15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi taxe de inscriere in Cartea funciara

Noi taxe de inscriere in Cartea funciara

» Onorariile pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii vor fi cuprinse intre 2 si 10% din valoarea de circulatie a terenurilor.
» Din suprafata agricola totala a Romaniei, in Cartea funciara sunt intabulate aproximativ trei milioane de hectare, adica doar 30%.
noua politicieni au obtinut votul Parlamentului pentru ca taxele si tarifele la inscrierea in Cartea funciara a terenurilor agricole sa fie modificate, legea fiind votata in unanimitate de plenul deputatilor, indiferent de culoarea politica. Astfel, onorariile pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in cartea funciara se vor stabili prin hotarare a Guvernului in cuantum de 2 pana la 10 la suta din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere. Aceeasi limita maxima este stabilita si pentru scoaterea terenurilor extravilane din circuitul agricol. Valoarea de circulatie a terenurilor se stabileste pe baza expertizelor efectuate si actualizate.

Tarifele erau exorbitante
In momentul de fata, din suprafata agricola a Romaniei de 9.951.741 hectare, in Cartea funciara sunt intabulate aproximativ 3 milioane hectare. Ceea ce inseamna ca circa 70 la suta ha nu sunt inscrise. Operatiunea trebuie facuta cat mai rapid, deoarece ca tara membra a UE trebuie identificata proprietatea terenurilor, altfel vom avea mari probleme in realizarea investitiilor in agricultura. In lipsa unei astfel de reglementari, din cauza taxelor si tarifelor exorbitante, pe care nu si le permit multi oameni, nu se pot realiza nici comasarea terenurilor si nici inscrierea lor in Cartea funciara. "Un mare crescator de animale din Braila a cumparat 4.000 mp pentru o investitie in agricultura. A platit 50 milioane lei pe terenul respectiv, iar pentru realizarea documentatiilor i s-a cerut 250 milioane de lei", spune Nicolae Popa, deputat independent. La randul sau, deputatul PNL Gheorghe Gabor considera ca "punerea in posesie a proprietarilor, a acelora carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, se face destul de incet de primari. Eliberarea titlurilor de proprietate se face lent, iar necesitatea formarii unor ferme care sa fie rentabile si care sa poata face concurenta produselor din UE impune intabularea in Cartea funciara a dreptului de proprietate, pentru a se pune in circuitul civil terenurile respective".

De intabulari depind si rentele viagere
Consecintele sunt si mai dezastruoase pentru tarani, care nu pot beneficia de renta viagera, deoarece nu pot vinde sau instraina pamanturile din cauza tarifelor si taxelor foarte mari percepute de specialistii in masuratorile cadastrale la analizarea si verificarea documentatiilor.
In prezent, scoaterea terenurilor din circuitul agricol se face pe baza unei documentatii destul de stufoase si cu perceperea unor tarife exorbitante, considerata un abuz legal, care aduce prejudicii imense producatorilor agricoli si crescatorilor de animale. Ca atare, prezenta lege modifica doua categorii de taxe si tarife. In primul rand, a celor aferente elaborarii documentatiilor cadastrale (adica a onorariilor, conform titulaturii consacrate legal). In al doilea rand, modifica taxele si tarifele aferente analizei si verificarii documentatiilor cadastrale si inscrierii in Cartea funciara. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii vor fi stabilite, prin hotarare de Guvern, onorariile maxime pentru activitatile de specialitate necesare inscrierii in Cartea funciara. Legea reglementeaza pentru prima oara evidenta stricta a terenurilor agricole din Romania si vine in ajutorul celor care vand si cumpara terenuri in Romania.

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă