16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Mutarea", o solutie de criza

“Mutarea”, o solutie de criza

Atentie! Vanzarea locuintei si schimbarea zonei de resedinta sunt procese care trebuie analizate serios.

 

In contextul crizei, cand veniturile pe familie au scazut, iar creditele aflate in derulare pun mari probleme multor romani, acestia se gandesc la diverse solutii care sa-i ajute sa evite orice posibila situatie conflictuala cu institutiile financiare.
Potrivit lui Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, ultimele saptamani au insemnat o crestere a cererilor din partea clientilor care doresc sa-si vanda casele din Bucuresti. Cu banii obtinuti, ei vor sa-si achite datoriile catre banci si sa achizitioneze o locuinta fie in alt oras, unde sunt preturi mai mici, fie sa-si construiasca o casa undeva la tara, unde au deja teren. "In ultimele trei saptamani, aproximativ 30 dintre clientii nostri si-au manifestat dorinta de a urma scenariul acesta. Precizez ca anul trecut, pe vremea asta, existau extrem de putine cazuri de persoane care aveau astfel de planuri", precizeaza consultantul.

El ne ofera drept exemplu cazul unei familii din Bucuresti care are contractat un credit ipotecar de 25.000 de euro pe o perioada de 17 ani. Familia plateste la banca, lunar, aproximativ 1.000 de lei. Dat fiind faptul ca veniturile au tot scazut, rata este tot mai dificil de achitat, iar acest lucru care i-a determinat pe membrii familiei sa se gandeasca la varianta vanzarii locuintei. Aceasta a fost evaluata la aproximativ 70.000 de euro. Cu banii obtinuti, se poate rambursa in avans imprumutul, iar diferenta ramasa – de aproximativ 45.000 de euro – va fi utilizata pentru achizitionarea unui apartament intr-un oras mai mic, apropiat de Capitala.

Efectele trebuie analizate atent
Si Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Ideal Casa, a sesizat o crestere a numarului de clienti care se gandesc la relocare. Ea precizeaza ca "in contextul economic actual, locuinta din proprietate poate folosi drept instrument pentru depasirea crizei, insa trebuie analizate cu mare atentie efectele pe termen lung ale unei relocari asupra familiei in cauza".
Specialista Maria Avramescu subliniaza ca, pentru multi, varianta relocarii este o solutie ultima, insa destul de riscanta din punct de vedere social si psihologic. Ea nu o recomanda decat in cazul in care persoana cu un credit ipotecar se afla in imposibilitate de plata a ratei, moment in care, pentru evitarea scoaterii la licitatie de catre banca a locuintei, poate opta pentru vanzarea ei, achitarea creditului si mutarea in alta zona.

Adaptarea poate fi foarte dificila
Relocarea nepremeditata si facuta in pripa, pentru a evita pierderea locuintei si, implicit, a unei sume considerabile de bani, este un proces riscant pentru membrii unei familii. Efectele pot fi negative, mai ales in privinta adaptarii la caracteristicile noii zone de resedinta. In plus, exista posibilitatea gasirii cu mare greutate a unor noi locuri de munca. si copiii s-ar putea sa se adapteze greu noii situatii.

Sursa: Adriana Dudau, psiholog

Cele mai citite

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă