18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăModificarea Codului Fiscal ar putea duce la închiderea PFA-urilor

Modificarea Codului Fiscal ar putea duce la închiderea PFA-urilor

Măsurile prevăzute în Ordonanţele de modificare a Codului Fiscal ar putea avea ca efect închiderea PFA-urilor (persoane fizice autorizate) şi blocarea iniţiativei micilor întreprinzători de înfiinţare de noi societăţi, susţine o analiză a Cabinetului de Avocatură Scărlătescu, citat de Agerpres.

 

Conform analizei, modificările propuse de Guvern pentru ieşirea din criza impun condiţii atât de severe pentru PFA-uri, încât vom asista, probabil, la desfiinţarea majorităţii acestor forme de activitate economică. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 58/2010 a limitat drastic situaţiile în care PFA-urile pot activa şi profesa ca persoane independente.

Cu alte cuvinte, angajatorii care îşi sfătuiau angajaţii să îşi facă PFA pentru a nu le mai plăti taxele salariale nu vor mai putea apela la acest mijloc de restrângere a taxelor către stat pentru plata unui venit mai mare către colaborator.

Activitatea colaboratorului va fi considerată dependentă de societate şi, în consecinţă, atât plătitorul de venit (societatea comercială) cât şi persoana fizică beneficiară a venitului plătit vor fi obligaţi la plata asigurărilor sociale pentru sumele plătite.

“Acest lucru va creşte dramatic costurile de funcţionare a PFA-urilor şi nu vor mai justifica existenţa lor pentru întreprinzători. De aceea estimăm că şi PFA-urile vor avea soarta celor câteva sute de mii de societăţi comerciale închise sau suspendate de la introducerea impozitului forfetar”, declara Mihaela Scărlătescu, partener la Cabinetul de avocatură Scărlătescu.

O altă consecinţă negativă a modificării Codului Fiscal va fi creşterea birocraţiei la procedurile de înfiinţare de noi firme. Orice act de spaţiu, inclusiv de comodat – obligatoriu pentru înfiinţarea firmelor – va trebui înregistrat la Administraţia Financiară, care va elibera un certificat.

Acest lucru înseamnă creşterea timpului şi a costului de înfiinţare a unei firme. Noile măsuri aduc şi restrângerea posibilităţii de înfiinţare de sedii sociale în apartamentele aflate în blocuri, după cum s-a eliminat şi posibilitatea deschiderii mai multor societăţi cu sediul în acelaşi spaţiu, chiar dacă au acelaşi asociat.

Creşterea TVA nu constituie neapărat o problemă pentru afacerile întreprinzătorilor, în sensul că nu va fi nevoie să se modifice contractele deja încheiate. Pot apărea probleme legate de politica de discounturi acordate de furnizori, lucru ce poate crea situaţii conflictuale între parteneri, în lipsa unor clauze de protejare. Mai mult, mărindu-se preţurile produselor şi serviciilor vor suferi modificări şi raporturile dintre parteneri.

Cele mai citite

Tentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă Fiscală. DOCUMENT

Mai mulți contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de...

Salariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă...

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans și circ pot fi urmărite online anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la...

Sibiu, 14 iunie. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, extinde...
Ultima oră
Pe aceeași temă