21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMamaia Nord, staţiunea de lux, dintr-o zonă semi-rurală

Mamaia Nord, staţiunea de lux, dintr-o zonă semi-rurală

La prima vedere, te izbeşte contrastul dintre vilele impozante şi buruienile mari şi dese din vecinătatea lor, care năpădesc toate terenurile libere şi şantierele părăsite. Pe sub ele, aleargă fazanii şi îşi fac loc şerpii. Drumurile, o parte asfaltate, o parte prăfuite, te fac să te gândeşti că eşti încă „la ţară”, cu toate că la capătul lor spre mare se află plaje cu nisip fin şi facilităţi de lux.

Mamaia Nord s-a dezvoltat mai mult decât credeam în 2004, când s-a dat startul şi când am făcut primul reportaj în această zonă. Este însă mult prea puţin, faţă de pretenţiile celor care au cumpărat şi au construit vile acolo.

Trebuia să fii agent imobiliar, care vede şi vinde întotdeauna doar partea plină a paharului ca să crezi că un câmp imens, situat între staţiunea Mamaia şi Năvodari se va transforma într-un resort exclusivist, doar în câţiva ani. Ca mai toate în România, promisiunile s-au îndeplinit doar pe jumătate.

Am fi însă cârcotaşi dacă am contesta faptul că aici, pe fostul câmp, au răsărit unele din cele mai frumoase vile şi complexuri de apartamente construite în România. Colorate, cu un design mult mai reuşit decât cel al multor ansambluri noi construite în Capitală, cu locuri de joacă pentru copii, cu terase generoase.

Multe dintre ele au postate anunţuri „de vânzare” sau „de închiriat”. Mai cumpără cineva? „În anii trecuţi, aveam săptămânal cam zece clienţi veniţi din anunţuri de pe Internet. În această vară, dacă sunt doi pe săptămână, din care unul are deja o proprietate şi vrea să facă un schimb“, declară Paul Dogaru, manager al companiei imobiliare Coriax 97.

Ansambluri cu sute de apartamente, au fost transformate în hoteluri de lux, de patru şi de cinci stele, care au însă „grădini” interioare împopoţonate cu flori artificiale (foto 5, 6) şi parcări pietruite şi prăfuite (foto 8). Pline însă de maşini, în ciuda faptului că trei nopţi de cazare în cel mai mic studio, costă 412 euro, cu mic dejun şi prânz, în timpul săptămânii.

Preţurile au mai scăzut, dar cumpărători sunt puţini

În 2004, când am realizat primul reportaj despre dezvoltarea acestei zone, preţurile apartamentelor cu finisaje de lux erau cuprinse între 750 şi 850 euro/mp. Cele mai ieftine apartamente finisate costau 30.000 euro. În perioada de boom imobiliar au trecut însă de 1.500 euro/mp, dar astăzi media este de 1.000 euro/mp. Cel mai ieftin apartament finisat de astăzi este de circa 60.000 euro.

Un exemplu este cel al complexului Summer Land (foto 11), cu 13 blocuri şi câteva sute de apartamente, toate finisate. Din acestea, jumătate sunt încă libere. Investitorii nu se grăbesc să vândă, iar tarifele de închiriat nu sunt nici ele prea mici (minim 100 euro/noapte) şi 300-350 euro/lună, când se închiriază pe termen lung, nu în sezon. Cel mai ieftin apartament este unul de două camere, cu o suprafaţă de 68 mp, care se vinde la 68.000 euro, plus TVA de 5%. În complex, mai sunt de vânzare apartamente de două şi trei camere cu suprafeţe de până la 160 mp. Cât de mult se poate negocia? „Este criză, se poate cumpăra apartamentul de două camere cu 50.000-55.000 euro, dacă vine cineva cu cash?”. „Din cei 68.000 euro, plus TVA se scad cel mult câteva mii, avem un amplasament bun şi vom găsi cumpărători“, spune Cristian, reprezentantul de vânzări aflat la recepţia complexului.

Totul este pestriţ, halucinant. Lângă primul bloc construit în zonă (foto 7), care era etalonul de lux al acelor vremuri şi unde în 2004 locuiau doar „greii” din politică şi afaceri (printre care şi Tăriceanu), astăzi se află un topogan ruginit, adus acolo nu se ştie cum, trei construcţii neterminate, dar şi o plajă privată, de lux, a Hotelului Phonicia (foto 9) şi un heliport (foto 10).

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă