14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai puţini bani pentru credite la "Prima Casă"

Mai puţini bani pentru credite la “Prima Casă”

Una dintre modificările principale aduse programului „Prima Casă” în acest an stabileşte că beneficiarii creditelor trebuie să-şi pună conturile gaj în favoarea băncii. Specialiştii imobiliari susţin că situaţia creată i-ar putea descuraja pe solicitanţi.

Pentru anul 2011, Executivul a decis un plafon al garanţiilor de 200 milioane euro, adică o sumă de cinci ori mai mică decât cea alocată în anul apariţiei programului „Prima Casă”. Şi faţă de anul trecut plafonul stabilit în 2011 este mai mic. „Sumele în descreştere alocate acestui programul ne arată, practic, că programul Prima Casă se stinge. Programul nu a fost corect fundamentat economic, şi atunci evident că succesul nu a fost unul foarte mare. Să ne amintim că în primul an s-a alocat un miliard euro, iar anul trecut plafonul a fost de 700 milioane euro” spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar, doctor în economie.

Gaj pe conturile clienţilor

Potrivit noilor reglementări, banca pune gaj pe conturile clienţilor deschise la banca de la care se ia creditul. Este o măsură suplimentară de garantare, chiar dacă statul garantează aceste credite. Cu alte cuvinte, beneficiarul permite băncii să ia bani din contul său de salariu dacă nu îşi mai poate achita datoriile. E nevoie însă ca o instanţă să permită băncii poprirea ratelor din contul respectiv. Aşadar, banca are prioritate faţă de alţi creditori în situaţia în care s-ar începe executarea silită a persoanei în cauză.

Ce se întâmplă în caz de divorţ

Dacă locuinţa a fost cumpărată de doi soţi şi aceştia divorţează, legea permite unuia dintre ei preluarea în proprietate exclusivă a casei.

Sunt suficienţi doi asociaţi pentru construcţia unei locuinţe noi

Pentru a impulsiona construcţia de locuinţe noi, Guvernul a simplificat procedura în cazul construcţiei unei locuinţe colective pentru care se poate obţine o garanţie a unui credit de 75.000 euro. Astfel, nu mai e nevoie de minimum şapte beneficiari, ci de doi, dar unul trebuie să aibă terenul. În plus, asociaţii îşi pot desemna un reprezentant care să se ocupe de obţinerea autorizaţiei de construire şi de relaţia cu banca.

Pentru casele scoase la licitaţie de ANAF nu e nevoie de antecontract

În cazul cumpărării de locuinţe scoase la licitaţie de către ANAF în cadrul executării silite, pentru recuperarea valorii de executare a garanţiilor, beneficiarii vor prezenta finanţatorilor în locul antecontractului de vânzare-cumpărare documentele specifice procesului de licitaţie.

Ce spun specialiştii imobiliari despre programul „Prima Casă” 3

„Prima Casă este un program cu intenţii onorabile, dar pus în practică cel puţin defectuos. Programul acesta trebuia să ducă la relansarea pieţei construcţiilor noi, în schimb a reuşit să ducă doar la vaga stimulare de vânzări în segmentul locuinţelor vechi. În condiţiile în care nu s-a luat nici o măsură în această direcţie pentru cea de-a treia etapă a programului, probabil că Prima Casă 3 va avea cel mult impactul programului anterior” spune Andrei Rusu, director Vission House.

„Deşi la început a fost privit cu neîncredere şi scepticism, programul Prima Casă a ajutat mult piaţa imobiliară. Astfel, a menţinut nivelul preţurilor la o valoarea mult mai ridicată decât dacă nu ar fi existat acest program. În contextul economic actual, continuarea programului este foarte importantă, pentru că altfel numărul tranzacţiilor ar scădea exponenţial. Cred că, în primul rând, programul Prima Casă va oferi o certitudine a tranzacţiilor în piaţă, va încuraja şi cumpărătorii cu cash sau credite obişnuite să cumpere, pentru că la acest moment, spre exemplu, când Prima Casă este oprită şi ceilalţi cumpărători aşteaptă. Credeţi că va reuşi să încurajeze vânzarea de locuinţe noi? Este şi normal să se întâmple aşa, pentru că preţurile au scăzut considerabil, astfel încât locuinţele noi au devenit mult mai accesibile cumpărătorilor. Şi, cu siguranţă, reprezintă o alternativă mult mai bună pentru blocurile care au deja 30-40 de ani vechime”, este de părere Daniel Dobre, business developer City Dreams Realty.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă