10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuri de munca in IT pentru tineri? Incercati in call-centere!

Locuri de munca in IT pentru tineri? Incercati in call-centere!

Juniorii care isi cauta un job in domeniu au acceptat anul trecut si salarii de numai 300 de euro, spune Ariadna sutac de la Brainspotting.

Absolventii de Informatica fara experienta in munca isi vor gasi mai greu un job in acest an, din cauza ca vor aparea mai putine oportunitati de acest tip pe piata, dupa cum spune Ariadna sutac, recruitment manager si partener la Brainspotting, companie de recrutare specializata pe zona IT. Sfatul pe care specialistul il da tinerilor care vor o cariera in IT este sa invete o limba straina, alta decat engleza, pe care sa o treaca in CV, alaturi de abilitatile tehnice.

» Cu cine ati lucrat in 2009?
In special am recrutat pentru companii din domeniul IT, in proportie de 55%, dar si din alte domenii, precum telecom – 15%, FMCG (industria bunurilor de larg consum – n.r.) 15%, servicii financiare.

» Ce au cautat aceste companii?
Cei mai cautati specialisti au fost administratorii de sistem Linux/Unix, administratorii de aplicatii, programatorii Java si C/C±±, precum si programatorii web (in special PHP). Am recrutat si candidati cu specializari mai rare sau cu un nivel de expertiza avansat. De exemplu, Sap Basis Consultant, Solution Architect, Hardware Development Engineer, Datacenter Operations Specialist, Information Security Specialist etc.

Munca din timpul facultatii, un avantaj

» Ce sanse are un tanar sa gaseasca un loc de munca in domeniul IT in 2010? Ce posturi il sfatuiti sa caute?
Pentru absolventii de Informatica fara experienta de lucru, cautarea unui loc de munca poate fi dificila, din cauza ca in prezent apar mai putine oportunitati de acest tip pe piata. De aceea, o idee buna pentru studentii de la facultatile de profil este sa inceapa sa lucreze din timpul studiilor, fie ca este vorba de joburi part time, jumatate de norma, sau de proiecte de durata limitata. Orice experienta inregistrata pe parcursul facultatii va reprezenta un avantaj in plus la angajare, dupa absolvire.
Pozitiile de tip support-specialist, din call-centere sau centre de servicii sau cele de testare-quality assurance sunt, in cea mai mare proportie, potrivite pentru tineri fara experienta de lucru in IT, dar care au cunostinte de baza in domeniu. si aici sunt avantajati cei care cunosc si o a doua limba straina, pe langa engleza.

» Cat castiga juniorii in IT?
In primele luni ale anului 2009, salariul unui incepator, cu 6-12 luni de experienta, se negocia la cel putin 500 de euro si, cand candidatul avea cunostinte avansate de limba straina, alta decat engleza, se ajungea pana la 700 de euro net. In a doua jumatate a anului 2009, pentru un post entry-level s-au oferit intre 300 si 500 de euro net.
 
» Dati-mi, va rog, exemple de certificari pe care le cautati cand studiati CV-ul unui tanar.
In cele mai multe cazuri, diploma de absolvent a unui candidat reprezinta un punct de pornire, un criteriu "de bifat" pentru angajare, insa sunt foarte rare cazurile in care decizia de angajare a unei persoane se ia in functie de acest aspect.
Certificarile sunt importante pentru anumite pozitii de specialisti in IT, de exemplu certificarile CISA pentru auditori IT, certificarile de la Microsoft sau de la Sun pentru programatori si ingineri de sistem etc. Daca acesta reprezinta un criteriu eliminatoriu sau nu ramane la aprecierea angajatorului. Cu siguranta, calificarile reprezinta un plus pentru cei care le detin, chiar daca nu sunt obligatorii.

Salariu contra stabilitate

» Exista diferente intre modul de abordare a interviului si cerintele salariale sau de beneficiile pe care le avea un candidat in 2008 fata de 2009?
Cu siguranta exista. Principala schimbare pe care am observat-o a fost una de atitudine, in sensul ca o mai mare parte din candidatii intalniti au manifestat deschidere si un interes crescut fata de oportunitatile oferite. Asta, mai ales in cazurile in care angajatorii actuali ai persoanelor in discutie se numarau printre cei afectati in mod semnificativ de criza economica.
Iar in ceea ce priveste asteptarile salariale, candidatii au fost mai flexibili in 2009, multi fiind dispusi sa accepte un nivel salarial egal cu cel avut in 2008 sau, in unele cazuri, si un nivel mai scazut. Atat timp cat jobul nou este unul interesant si confera stabilitate.
Pe de alta parte, cei care au in aceasta perioada un loc de munca satisfacator si nu cauta unul nou nu si-au schimbat in mod vizibil abordarea, fiind chiar reticenti fata de o schimbare.

» Care este raportul intre posturile entry-level si cele de specialisti/manageri plasate de compania dumneavoastra?

Brainspotting a plasat numai candidati pe pozitii de specialisti si manageri. Nu am avut nici o solicitare pentru juniori pe parcursul anului trecut.

» Care a fost raportul dintre posturile inlocuite si persoanele angajate pe joburi nou-create, dintre cele ocupate prin Brainspotting?
In mod aparent paradoxal, in jur de 80% din pozitiile recrutate in 2009 au fost pentru joburi nou-create in companii cu profil IT si in entitatile de tip Shared Services (acestea sunt create de companii multinationale din alte domenii decat IT, cum ar fi telecom, utilitati sau servicii financiare). Restul de 20% au reprezentat inlocuiri punctuale de personal in cadrul departamentelor de IT, incluzand pozitii de management.

"Cel mai usor vor gasi de lucru cei care au o experienta de munca intre unu si patru ani"

» Au existat proiecte in care ati avut mai multe pozitii deschise pentru acelasi tip de job?
A fost necesara angajarea unui numar de patru sau cinci persoane cu acelasi profil in proiectele in care, pe langa competentele tehnice, limba straina cunoscuta de candidati era esentiala, cea mai cautata fiind limba germana.

» Cate persoane s-au "batut" pe fiecare post plasat de Brainspotting?
In general, numarul persoanelor recomandate de noi clientului pentru un anumit profil variaza intre trei si sase. Pentru ca majoritatea profilelor recrutate de Brainspotting se incadreaza in categoria specialist sau manager, se intampla rar ca pentru o pozitie sa avem un volum foarte mare de candidati potriviti si in acelasi timp interesati de o schimbare a locului de munca.

» Care sunt previziunile pentru 2010? Exista semne de redresare a pietei locurilor de munca in companiile IT?
Judecand dupa cum au actionat companiile in ultimele luni, pentru prima jumatate a anului  2010 nu se prefigureaza modificari majore in ceea ce priveste dinamica locurilor de munca pentru specialistii IT. Companiile care ofera servicii de outsourcing IT, suport tehnic, precum si noile centre de Shared Services, care se preconizeaza a fi deschise in 2010, vor absorbi in continuare cel mai mare numar de specialisti IT. Cel mai usor vor gasi de lucru cei care au o experienta de munca intre unu si patru ani, dar vor fi cautati in continuare si cei care cunosc limbi straine europene, altele decat engleza.
Companiile care nu au planificate proiecte IT de impact vor angaja cu pasul melcului, si atunci doar pentru inlocuiri punctuale. Pentru aceste pozitii se va urmari angajarea unor persoane cu experienta de cel putin doi-trei ani, iar procesul de selectie va urmari in mod deosebit si aspecte legate de atitudine si motivatie.

CARTE DE VIZITA
Ariadna Sutac, recruitment manager & partner la Brainspotting

» Este in aceasta functie de cinci ani.
» Anterior a ocupat pozitia de consultant senior HR la compania specializata in recrutare pe domeniul IT Brainspotting.
» Este licentiata a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Dupa ce a absolvit facultatea, a obtinut un certificat de la CODECS pe Management de proiect. In acest an va absolvi un masterat la Universitatea din Bucuresti, specializat pe Relatiile dintre angajati.

Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă